Trimite e-mail | Printeaza
Social
05.05.2015

Guvernul va acorda ajutor familiilor care au avut de suferit de pe urma exploziei într-un bloc de locuit din Cantemir

În debutul ședinței de astăzi a Executivului, Prim-ministrul Chiril Gaburici a cerut instituțiilor responsabile să estimeze pagubele exploziei, care a avut loc ieri, într-un bloc de locuit, din orașul Cantemir. În urma deflagrației, 15 familii au rămas fără locuință și fără acte de identitate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
„Rog Serviciul Situaţii Excepţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, autoritățile locale să se implice în identificarea resurselor necesare pentru construcția sau reparația blocului. Să găsim bani în fondul de rezervă al Guvernului. Dacă e necesar, să se implice și autoritățile locale pentru susținerea familiilor care au avut de suferit de pe urma exploziei”, a subliniat Premierul.
 
Șeful Executivului a solicitat Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Ministerului Justiției să elibereze gratuit, în termeni restrânși, actele de identitate care au ars în timpul deflagrației. De asemenea, Chiril Gaburici a cerut să fie deschis un cont bancar de colectare a fondurilor pentru ajutorarea familiilor sinistrate.
 
În context, Premierul a rugat ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor să-i prezinte soluțiile identificate pentru asigurarea celor 15 familii sinistrate cu locuințe permanente și de sumele necesare.
 
Premierul a mulțumit pompierilor, salvatorilor și medicilor că au acționat prompt în această situație. „Persoanele au fost cazate, au acces la apă și produse alimentare. Persoana care a fost grav rănită a fost transportată cu serviciul Aviasan la Chișinău și este sub supravegherea medicilor”, a mai spus Prim-ministrul.
 
În cadrul aceleiași ședințe, Premierul Gaburici a cerut ministerelor și instituțiilor să revizuiască acțiunile de asimilare a fondurilor oferite de partenerii externi. ”Am primit rapoartele și am văzut în ele foarte multe acțiuni care întârzie și din cauza cărora nu au fost valorificate fondurile. Rog să pregătiți, pentru ședința operativă de luni, rapoarte complete despre implementarea proiectelor finanțate, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi. Insist să asimilați acești bani și să-i investiți, pentru că nu vreau să ajungem la finele anului fără a valorifica aceste fonduri”, a spus Șeful Executivului.
 
Un alt subiect abordat de către Premier în debutul ședinței a fost publicarea raportului Kroll. „De la bun început, am insistat ca acest raport să fie prezentat Cabinetului de miniștri și îmi doresc să fim transparenți față de cetățeni. Singura preocupare era ca, publicarea acestui raport, să nu împiedice derularea anchetei. Solicit Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciilor de Informații și Securitate, Procuraturii Generale să examineze în termeni restrânși și în conformitate cu legislația Republicii Moldova acest caz. Ne dorim cu toții ca banii să fie întorși, iar cei care se fac vinovați - să fie trași la răspundere”, a încheiat Chiril Gaburici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus