Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.03.2015

Lansarea celui mai mare proiect de izolare termică a clădirilor din Chişinău

Lansarea celui mai mare proiect de izolare termică a clădirilor din Chişinău

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a anunţat lansarea celui mai mare proiect de eficienţă energetică şi izolare termică a clădirilor publice şi a blocurilor de locuinţă din Chişinău. Cererea de finanţare a proiectului a fost deja expediată finanţatorilor, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„De Ziua Unirii, pe 27 martie, propunem un proiect care să unească toţi locuitorii capitalei. Este vorba de reabilitarea termică a clădirilor la standardele energetice europene. Să dăm o nouă viaţă Chişinăului pentru următorii 50-100 de ani", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă primarul Dorin Chirtoacă.

Conform discuţiilor preventive, finanţatorii şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine un proiect cu o valoare de circa 50 milioane EURO pentru clădirile publice şi circa 450 milioane EURO pentru blocurile de locuinţă. În cazul obţinerii garanţiei de stat, rata dobânzii ar constitui circa 1 % anual. Proiectul ar urma a fi realizat în decursul mai multor ani, iar termenul de rambursare a împrumutului ar fi de 10 - 20 ani. Primăria propune ca locatarii să contribuie cu 10 la sută din costul total de restaurare a unui bloc de locuinţe.

Proiectul presupune  izolarea termică a blocului, restaurarea acoperişilui, a faţadei, reparaţia subsolului, schimbarea geamurilor şi instalarea punctului termic individual. Asemenea soluţii vor fi folosite atât în privinţa blocurilor de locuinţă, dar şi în cazul clădirilor publice. Potrivit primarului general, acest proiect este unica soluţie viabilă pentru soluţionarea problemei privind gestionarea fondului locativ şi refacerea infrastructurii din interiorul clădirilor vechi, publice sau private, anunță un comunicat al Primăriei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus