Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2015

Veniturile băncilor realizate din diferențe de curs valutar

Veniturile băncilor realizate din diferențe de curs valutar

La situația din 28 februarie 2015 profitul aferent primelor două luni din 2015 pe sectorul bancar a constituit 335.9 mil. lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent profitul băncilor s-a majorat cu 171.7 mil. lei (104.6 la sută). Majorarea profitului este determinată de creșterea veniturilor neaferente dobânzilor cu 1,079.9 mil. lei, și anume: majorarea veniturilor din diferențele de curs de schimb cu 1,023.7 mil. lei până la 1,114.7 mil. lei, din cauza deprecierii leului moldovenesc față de principalele valute de referință. Această sumă este compusă din veniturile nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină în mărime de 738.2 mil. lei și veniturile realizate din operațiunile valutare în mărime de 376.5 mil. lei.

Veniturile nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină reprezintă venituri virtuale care pot să crească sau să scadă în funcție de evoluția ratelor oficiale de schimb ale leului moldovenesc și de mărimea poziției valutare deschise de fiecare bancă.

Veniturile realizate din operațiunile valutare sunt obținute din diferența de curs valutar la operațiunile de cumpărare și vânzare de valută străină efectuate de băncile licențiate pe piața valutară interbancară și cea intrabancară.

La situația din 28 februarie 2015 cele mai mari venituri nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină au fost înregistrate de Banca de Economii și au constituit 640,7 mil. lei, rezultând în principal din reevaluarea depozitelor semnificative în valută străină ale băncii la Banca Socială.

Veniturile realizate din operațiuni valutare ale Băncii de Economii au constituit 32,7 mil. lei și sunt comparabile cu veniturile obținute de alte bănci licențiate care au o rețea dezvoltată de agenții și filiale, reletează Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus