Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
20.03.2015

Expoziția „Study in Europe” vine la Chișinău pe data de 20-21 martie 2015

Expoziția „Study in Europe” vine la  Chișinău pe data de 20-21 martie 2015

Pe data de 20-21 martie 2015 Uniunea Europeană participă pentru prima dată la „Moldovan International Education Fair” la Chișinău. Scopul principal este de a prezenta toate oportunitățile pe care le oferă UE în învățământul superior european cetățenilor Republicii Moldova. Expoziția va avea loc în „Casa Sărbătorii”, „Moldexpo”.

În ultimii ani, aproape 900 de moldoveni au beneficiat de burse de studii, cercetare sau predare în Europa în cadrul programelor de învățământ superior propuse și finanțate de Uniunea Europeană.

La standul „Study in Europe” studenții și cadrele din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova vor avea posibilitatea să afle informații în mod direct despre toate oportunitățile europene de studiere și cercetare sau formare în Uniunea Europeană.

Scopul principal al standului „Study in Europe” este de a prezenta studenților și cadrelor din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova oportunitățile oferite de programele de învățământ superior european/acțiunile din Europa, precum și de a spori participarea lor la aceste programe/acțiuni. Un alt obiectiv important este sporirea cooperării dintre instituțiile de învățământ superior din UE și Republica Moldova.

Standul „Study in Europe” va oferi informații despre programele de învățământ și cercetare ale Uniunii Europene: „Erasmus +”, și Acțiunile „Marie Skłodowska-Curie”. Acesta va prezenta și alte oportunități de învățământ superior disponibile în anumite State membre ale UE. Informațiile sunt adresate studenților, tinerilor cercetători, membrilor comunității academice și cadrelor din instituțiile de învățământ superior.

„Erasmus +” este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pe perioada anilor 2014-2020. Acesta oferă mai multe oportunități pentru studenții instituțiilor învățământului superior, doctoranzi, cadre și instituții din întreaga lume, și mai multe oportunități de cooperare între țările Parteneriatului estic al UE, cum ar fi Republica Moldova.

Din anul 2004 până în anul 2014 aproximativ 850 de studenți și cadre din instituțiile învățământului superior din Republica Moldova au fost selectate pentru a beneficia de burse și granturi finanțate de UE. „Erasmus +” continuă să ofere oportunități pentru studenți și cadre din Republica Moldova și din întreaga lume. Studenții pot să aleagă să participe la programe de excelență comune de masterat oferite de un consorțiu de universități sau la programe de mobilitate pe termen scurt la unul dintre partenerii universității lor în UE. Bursele de doctorat și alte granturi de cercetare vor fi finanțate prin noile Acțiuni „Marie Skłodowska Curie” ca parte a noului program „Horizon 2020” pentru cercetare și inovare.

Instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova pot încheia acorduri de mobilitate cu universitățile europene sau pot lua parte în calitate de parteneri la programe de masterat comune. Acestea pot, de asemenea, să fie parteneri în cadrul proiectelor de consolidare a capacităților atrăgând alte instituții de învățământ superior din UE și din diferite regiuni ale lumii. Cererile de propuneri sunt lansate în fiecare an. Termenele limită pentru selecția din anul 2015 se încheie în februarie și martie 2015. Rezultatele cererii vor fi făcute publice în luna iulie, iar proiectele vor începe în septembrie 2015. Următoarea Cerere va fi lansată în octombrie 2015 cu termene limită în februarie / martie 2016.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus