Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2015

Uniunea Europeană sprijină îmbunătăţirea statisticii regionale în Republica Moldova

Uniunea Europeană sprijină îmbunătăţirea statisticii regionale în Republica Moldova

Astăzi, 4 februarie 2015, în cadrul Biroului Naţional de Statistică a fost lansat proiectul "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova". Proiectul, demarat oficial în luna noiembrie 2014, este implementat de un consorţiu condus de GFA (Germania) cu DEVStat (Spania), AAM (Ungaria) şi Oficiul de Statistică al Slovaciei şi va dura pînă in luna noiembrie 2016. Bugetul total alocat pentru implementarea proiectului este de 2 milioane de euro.

Șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că ajutorul UE este orientat spre armonizarea statisticii regionale în Moldova, conform standardelor și reglementărilor europene în acest domeniu.

Statisticile regionale de bună calitate sînt necesare pentru proiectarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor de dezvoltare regională, ajutînd factorii de decizie politici la direcţionarea mai reuşită a necesităţilor sociale, identificarea oportunităţilor de dezvoltare economică, monitorizarea obiectivelor de mediu şi alocarea investiţiilor publice. Statisticile regionale servesc, de asemenea, la diverse cercetări socio-economice, informarea opiniei publice, precum şi furnizarea datelor necesare pentru a compila conturile regionale (PIB-ul regional), şi a indicatorilor macroeconomici pentru  monitorizarea dezvoltării regiunilor Republicii Moldova.

Scopul asistenţei UE prin proiectul "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova" este de a consolida capacitatea producătorilor de statistici, în special a Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru îmbunătăţirea aspectelor metodologice ale statisticilor regionale, precum şi diseminarea acestora. Un alt scop al proiectului este crearea capacităţii principalilor factori de decizie politici (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), autorităţile administraţiei publice locale (APL)) de a accesa, utiliza şi interpreta statisticile regionale.

Proiectul va fi implementat printr-o serie de activităţi tehnice care implică BNS, MDRC şi ADR. Acesta va derula în două etape:

Etapa de proiectare. Pe parcursul etapei de proiectare, experţii din statele membre ale UE şi Republica Moldova vor stabili un catalog al statisticilor regionale, în comparaţie cu standardele şi cele mai bune practici ale UE, cu scopul de a identifica îmbunătăţirile metodologice concrete care urmează a fi efectuate.

Etapa de dezvoltare. La etapa de dezvoltare, activităţile de consolidare vor viza personalul BNS, MDRC, ADR-uri. MDRC va primi instrumentar IT îmbunătăţit pentru monitorizarea şi evaluarea programelor regionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus