Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.12.2014

La Bender s-a desfăşurat ultima şedinţă a Comisiei Unificate de Control din acest an

Pe 18 decembrie 2014 s-a desfăşurat ultima şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC) din anul curent, prezidată de delegaţia Federaţiei Ruse.

În cadrul discuţiilor privind formularea agendei şedinţei, Delegaţia Republicii Moldova a insistat asupra includerii subiectului privind libera circulaţie a persoanelor în Zona de Securitate, făcând referinţă la ultimul incident, produs la 18 decembrie curent, când echipa postului PublicaTV a fost blocată nefondat şi i-a fost interzisă participarea la şedinţa CUC de către structurile de forţă transnistrene,  chiar dacă postul de televiziune dispune de acreditarea necesară. Incidentul a fost aplanat, iar jurnaliştilor li s-a permis deplasarea doar după implicarea nemijlocită a delegaţiei moldoveneşti.

În pofida faptului că în cadrul întrunirii Comisiei nu a existat un punct de privire comun asupra formulării agendei, partea moldovenească a pledat pentru detensionarea situaţiei şi asigurarea unui climat de încredere reciprocă în cadrul activităţii CUC.

Delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra neîndeplinirii de către partea transnistreană a promisiunii de a returna automobilul personal al căpitanului de poliţie Veaceslav Ghenciu, membrul grupului mixt de anchetă din Inspectoratul de Poliţiei din or. Bender. Vehiculul a fost sustras ilegal de către structurile de forţă ale Tiraspolului la 29 noiembrie a.c. La acest subiect partea moldovenească a înmânat delegaţiilor CUC o adresare (se anexează).

La final, co-preşedinţii CUC au adresat pacificatorilor sincere felicitări cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Totodată, s-a decis ca pe 30 decembrie 2014 să se efectueze vizite la posturile din ZS pentru a inspecta nivelul pregătirii efectivului forţelor de pacificare pentru perioada de iarnă şi, concomitent, pentru a oferi pacificatorilor cadouri cu prilejul sărbătorilor de iarnă din partea tuturor componentelor CUC.

Următoarea reuniune va fi organizată pe 15 ianuarie 2015, potrivit unui comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus