Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.12.2014

Reprezentanţii Procuraturii Republicii Moldova au votat pentru adoptarea Cartei de la Roma – principii şi norme europene privind Procuratura

Procurori de cel mai înalt rang din statele-membre ale Consiliului Europei, reuniţi la Roma, Italia, au votat şi adoptat astăzi Carta de la Roma – principii şi norme europene privind Procuratura - document de referinţă, conţinînd normele europene ce vizează activitatea şi rolul procurorului în statul de drept. Din partea Republicii Moldova documentul a fost votat de Procurorul General, Corneliu Gurin şi Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru, care participă, zilele acestea, la lucrările celei de-a 9-a şedinţe plenare a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE).

Carta de la Roma a fost elaborată la solicitarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi statuează, într-un text unic, o serie de principii de bază vizînd activitatea procurorilor europeni, inclusiv privind rolul, sarcinile, independenţa şi autonomia procurorilor.
Documentul urmăreşte obligaţia procurorilor la asigurarea statului de drept şi garantarea, prin administrarea corectă, imparţială şi eficientă a justiţiei, în toate cazurile şi în toate etapele procedurale în competenţa lor. De asemenea, Carta mai prevede că, procurorii trebuie să fie autonomi în luarea deciziilor şi, în timp ce cooperează cu alte instituţii, să îşi îndeplinească atribuţiile liber faţă de presiunile externe sau imixtiuni, avînd în vedere principiile separării puterilor în stat şi a responsabilităţii.

Concomitent, sînt consfinţite o serie de drepturi ale procurorilor, precum dreptul la asociere şi la exprimarea opiniei, la protecţie din partea statului în cazuri legate de activitatea profesională.

Carta de la Roma este însoţită de o Notă Explicativă cuprinzătoare, care conţine soluţii şi aprecieri pentru un spectru larg de probleme vizînd activitatea procuraturii, drepturile, responsabilităţile şi garanţiile de activitate ale procurorilor, documentele adoptate avînd importanţă şi aplicabilitate pan-europeană, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus