Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.12.2014

Parlamentul Republicii Moldova preia astăzi președinția APCEMN

Parlamentul Republicii Moldova preia astăzi președinția APCEMN

Președintele Parlamentului Igor Corman participă, astăzi, la Atena, la cea de-a 44-a ședință a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, în cadrul căreia Parlamentul Republicii Moldova preia președinția APCEMN pentru prima jumătate a anului 2015, de la Parlamentul Greciei.

În discursul său, Igor Corman a menționat că APCEMN are un rol important în asigurarea stabilității, prosperității și păcii în regiunea Mării Negre. „Parlamentul Republicii Moldova a considerat întotdeauna că această organizație interparlamentară are o contribuție activă şi eficientă la asigurarea stabilității regionale”, a declarat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului a reiterat angajamentul Republicii Moldova în promovarea democrației și apărarea drepturilor omului, precizând că țara noastră, împreună cu Georgia și Ucraina, au semnat și ratificat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv de comerț liber. „Platforma APCEMN oferă cadrul necesar pentru un dialog politic la nivel interparlamentar, axat pe interese economice comune, cu atât mai mult cu cât aceasta reunește actori care aparțin unor zone economice diferite precum Uniunea Europeană, Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan sau țările Comunității Statelor Independente”, a declarat șeful Legislativului.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Igor Corman a vorbit și despre agenda UE a țării noastre, menționând că rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie reconfirmă faptul că viitorul politic și economic al Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului s-a referit și la impactul conflictului din Ucraina asupra securității regionale, precizând că Republica Moldova susține integritatea teritorială a Ucrainei și îndeamnă la soluționarea pașnică a conflictului. Igor Corman a amintit și de sancțiunile economice impuse țării noastre de către Federația Rusă, menționând că barierele artificiale influențează negativ stabilitatea economică și, în consecință, aceste practici negative nu fac bine nimănui.

Șeful Legislativului a adus mulțumiri autorităților elene atât pentru realizarea obiectivelor APCEMN în 2014, cât și pentru sprijinul acordat parcursului european al Republicii Moldova.

Igor Corman a anunțat prioritățile președinției Parlamentului Republicii Moldova la APCEMN. Potrivit șefului Legislativului, acestea vizează  dezvoltarea relațiilor comercial-economice, a infrastructurii transportului, a sistemului sănătății, precum și promovarea domeniilor tehnologiilor informaționale, a culturii și turismului.

Tot astăzi, Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului elen, Evangelos – Vasileios Meimarakis. Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat consolidarea cooperării bilaterale interparlamentare, precum și ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE de către Parlamentul Greciei.

Din componența delegației mai fac parte deputații Iurie Bolboceanu, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCEMN, Nae-Simion Pleșca și Gheorghe Focșa.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus