Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.12.2014

Natalia Gherman a avut întrevederi cu omologul sârb și Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale

Natalia Gherman a avut întrevederi cu omologul sârb și Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 5 decembrie 2014, în marja reuniunii ministeriale a OSCE de la Basel, întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, și Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, Astrid Thors.

Potrivit MAEIE, discuțiile cu omologul sârb s-au axat pe priorităţile de cooperare în contextul preluării de către Serbia a Preşedinţiei OSCE în 2015. Interlocutorii au subliniat importanţa acordării unei atenţii deosebite gestionării provocărilor actuale la adresa securităţii în spaţiul OSCE, în particular a conflictelor nesoluţionate. Ministrul Natalia Gherman a informat oficialul sârb despre stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean. În context, a fost remarcată necesitatea depăşirii blocajului în procesul de negocieri în formatul 5+2 şi readucerii pe agenda acestui format a problemelor politice. La rândul său, ministrul Ivica Dacic a confirmat disponibilitatea de a acorda sprijinul necesar în promovarea procesului de reglementare şi a informat despre intenţia de a vizita R. Moldova în primul trimestru al anului viitor.

În cadrul întrevederii cu Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, oficialii au trecut în revistă principalele domenii de cooperare, inclusiv integrarea minorităților naționale și problematica școlilor moldovenești cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Șefa diplomației de la Chișinău a subliniat că autoritățile R. Moldova vor continua eforturile în vederea integrării minorităților naționale în societatea moldovenească cu respectarea standardelor internaționale în acest domeniu,  continuarea cooperării cu Oficiul Înaltului Comisar fiind un aspect important în acest sens. Totodată, ministrul Natalia Gherman a accentuat necesitatea identificării unei soluții durabile care să permită funcționarea normală a școlilor cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană, OSCE urmând să joace un rol esențial în discuțiile pe acest subiect.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus