Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.11.2014

Politele Carte Verde vandute de asiguratorii moldoveni se ieftinesc

Politele Carte Verde vandute de asiguratorii moldoveni se ieftinesc

De astazi, 21 noiembrie a.c., cei care doresc sa plece in afara granitelor tarii vor plati mai putin pentru asigurarea Carte Verde. Reducerea pretului vine ca urmare a repunerii in vigoare de catre Curtea de Apel de la Chisinau a unei hotarari a Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) emisa in august 2013, care prevedea reducerea coeficientilor de calcul pentru acest tip de asigurare.

Potrivit hotararii CNPF, reducerea de pret priveste in mare politele Carte Verde pentru soferii care pleaca in zona III (toate tarile sistemului international Carte Verde).

Prin urmare, cel mai mult a scazut pretul pentru polita Carte Verde cu valabilitate de 15 zile respectiv cu 36%, de la 64 euro pana la 41 euro (nota: pentru un autoturism cu pana la 9 locuri). De asemenea, pretul unei asigurari Carte Verde pentru o luna s-a redus la 81,7 euro, pentru 6 luni - la 286 euro iar pentru un 1 de zile noul pret este de circa 409 euro.

Reamintim ca, in luna august 2013, CNPF a emis o hotarare privind modificarea modului de calcul al pretului pentru certificatele internationale Carte Verde insa aceasta a fost contestata de catre Uniunea Asiguratorilor din Moldova la Judecataria Buiucani din capitala. Drept urmare, instanta de judecata a suspendat hotararea CNPF si implicit modificarile operate in sistemul RCA Data pana la examinarea cauzei in fond.

Ieri, pe 20 noiembrie a.c., Colegiului Civil al Curtii de Apel de la Chisinau a dispus anularea hotararii Judecatoriei Buiucani cu privire la contestarea hotararii CNPF nr. 26/10 din 13.06.2013 de catre Uniunea Asiguratorilor din Moldova si admiterea apelului CNPF. De asemenea, instanta a dispus anularea masurilor de asigurare a actiunii prin suspendarea executarii hotararii CNPF de anul trecut. Drept urmare, hotararea adoptata de catre CNPF in august 2013 este lasata in vigoare iar documentul executoriu prin care s-a dispus suspendarea executarii acesteia a fost anulat.

Astfel, decizia instantei de apel devine executorie in momentul pronuntarii iar toate retelele de vanzare a acestor polite de asigurare din Moldova trebuie sa aplice modificarile survenite, se arata intr-un anunt postat pe pagina oficiala a CNPF in adresa companiilor de asigurare.  

In Moldova, urmatoarele companii sunt autorizate sa vanda polite Carte Verde: MOLDASIG, ASITO, DONARIS Viena Insurance Group, GRAWE Carat Asigurari, MOLDOVA ASTROVAZ, MOLDCARGO, VICTORIA Asigurari si KLASSIKA Asigurari.

Numarul politelor Carte Verde emise de societatile de asigurare din Moldova in primele noua luni ale acestui a ajuns la 162.559, in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate de catre Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).

Cu toate acestea, asiguratorii au inregistrat rezultate pozitive in zona III (cu valabilitate in toate tarile sistemului Carte Verde), astfel ca numarul politelor vandute a crescut pentru aceasta zona cu 32%, fata de primele noua luni din anul precedent, fiind vandute un numar de 56.359 polite, arata datele BNAA. Drept urmare, asiguratorii au subscris in aceasta zona prime brute in valoare de 157,9 millioane lei, in crestere cu 38,14%.

In total, asiguratorii din Moldova au inregistrat in primele 9 luni subscrieri in valoare de 210,05 milioane lei, in crestere cu 12,6% fata de ianuarie-septembrie 2013 (vanzari de polite in toate cele 3 zone), scrie www.xprimm.md - cel mai cunoscut portal de informatii cu privire la sectorul asigurarilor din Moldova.

 

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus