Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.11.2014

Care sunt cele mai mari daune platite de asiguratorii moldoveni in afara tarii?

Care sunt cele mai mari daune platite de asiguratorii moldoveni in afara tarii?

Numarul accidentelor provocate de catre soferii moldoveni in strainatate s-a ridicat la 2.861 in primele noua luni din acest an, arata datele furnizate de catre Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) pentru xprimm.md. Aceste daune sunt solutionate in baza politelor Carte Verde, soferii avand obligatia sa posede acest tip de asigurare in cazul in care circula in strainatate. In multe dintre cazuri valoarea despagubirilor achitate de catre asiguratori pe aceste polite ating valori considerabile, pornind si de la gravitatea cazului si tinand cont si de legislatia tarii unde s-a produs accidentul.

Spre exemplu, MOLDASIG a achitat in acest an o dauna in valoare de circa 239 mii euro pentru prejudiciul cauzat de asiguratul companiei in Italia. In urma accidentului au fost avariate pe autostrada mai multe autovehicule, fiind cauzate pagube atat persoanelor, cat si bunurilor acestora.

O alta dauna importanta a fost achitata de catre GRAWE CARAT Asigurari, aceasta ridicandu-se la aproximativ 140 mii euro. Despagubirea a fost achitata in anul precedent ca urmare a unui accident in Franta, astfel ca asiguratorul a platit costurile de operatie, daune morale si plata pensiei private pentru persoana prejudiciata in urma accidentului provocat de soferul moldovean.

De asemenea, o suma importanta a fost platita si de catre MOLDCARGO in anul 2013, in valoare de 93.519 euro, reprezentand daune materiale si morale platite membrilor de familie a soferului decedat ca urmare a unui accident produs in Romania. Acesta s-a produs dupa ce soferul moldovean a efectuat o depasire neregulamentara si a intrat in coliziune cu o alta masina care circula regulamentar.

Potrivit datelor statistice furnizate de BNAA, in primele noua luni ale anului in curs, valoarea totala a daunelor platite de asiguratorii moldoveni pe politele de asigurare de tip Carte Verde a crescut cu 8% fata de perioada similara din anul precedent.

In ce tari se produc cele mai multe daune?


Potrivit datelor furnizate de BNAA, in primele noua luni din acest an cele mai multe daune au fost platite de asiguratorii moldoveni in zona II (valabilitate in Ucraina, Belarus si Federatia Rusa) - 30,9 millioane lei, cu 32,4% mai mult fata de perioada T3/2013. Prin comparatie, in anul precedent cele mai multe daune au fost platite pentru accidentele rutiere care au avut loc in zona III (cu valabilitate in toate tarile sistemului Carte Verde), depasind 50% din totalul daunelor platite pe Carte Verde.

"Astfel, numarul daunelor solutionate in baza certificatelor Carte Verde emise pentru zona de valabilitate teritoriala II a inregistrat o pondere de 66,7% din numarul total al daunelor solutionate (1.922 de dosare). In aceeasi ordine de idei, ponderea daunelor platite in baza politelor de acest tip pentru zona II a ajuns la 53% din valoarea totala a despagubirilor platite pentru politele Carte Verde in primele noua luni a 2014, a declarat Victor CILIBIC, Consultant in cadrul BNAA, pentru portalul xprimm.md.

Dauna medie pe Carte Verde este de aproximativ 30 mii lei

Dauna medie pe Carte Verde inregistrata in primele noua luni din acest an a totalizat 30,34 mii lei, in scadere cu circa 13,4 puncte procentuale comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2013, arata statistica BNAA. Cea mai mare scadere a daunei medie a fost inregistrata in zona III si zona I, respectiv de 12,2% si 10,7%, in timp ce in zona II acest indicator s-a mentinut aproximativ la acelasi nivel comparativ cu perioada similara din anul precedent, scrie xprimm.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus