Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu vicepreședintele SUA Joe Biden

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu vicepreședintele SUA Joe Biden

Dialogul strategic bilateral, alegerile din 30 noiembrie 2014 şi provocările regionale sunt subiectele pe care le-au abordat în această seară, într-o discuție telefonică, Prim-ministrul Iurie Leancă și vicepreședintele american, Joe Biden.

Premierul Iurie Leancă a ținut să menționeze dinamismul relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, care an de an se amplifică.

„Washingtonul ne-a ajutat permanent, prin numeroase programe oferite tinerilor și profesioniștilor de diferit nivel și din diferite arii de activitate, să însușim regulile democrației și să edificăm statul de drept. La fel, am beneficiat de sprijinul SUA în soluționarea problemelor economice, sociale și de infrastructură din Moldova, inclusiv proiecte naționale de amploare, precum cele de reparație a drumurilor sau de asigurare cu echipament modern a instituțiilor de stat", a spus șeful Executivului de la Chișinău.

În context, Iurie Leancă l-a informat pe Joe Biden că mâine va fi inaugurat drumul Sărăteni-Soroca, având o lungime de 93 de kilometri și care a fost reconstruit în cadrul Programului Compact, realizat grație contribuției poporului american, în valoare de 262 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane au fost alocate pentru reabilitarea acestui drum.

Cât privește alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Iurie Leancă s-a arătat încrezător că Moldova va opta, în continuare, pentru vectorul european de dezvoltare, singurul care și-a demonstrat eficacitatea în asigurarea statului de drept și a prosperității țărilor care l-au adoptat.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri i-a mulțumit lui Joe Biden pentru sprijinul pe care SUA îl oferă în demersul nostru de integrare europeană, prin susținerea reformelor-cheie de modernizare a țării.

Vicepreședintele american a încurajat autorităţile Republicii Moldova să continue eforturile în procesul de transformare a instituţiilor statului şi a societăţii, per ansamblu. De asemenea, Joe Biden și-a exprimat speranța că alegerile vor fi libere și corecte, Republica Moldova afirmându-se și pe această cale ca un stat care a îmbrățișat valorile democrației.

Iurie Leancă şi Joe Biden s-au văzut ultima dată pe 3 martie anul curent, la Washington, în cadrul unei întrevederi la care s-a alăturat şi Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus