Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2014

Natalia Gherman a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU

Natalia Gherman a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat luni, 22 septembrie 2014, la New York, la sesiunea specială a Adunării Generale ONU privind implementarea Programului de Acţiuni pentru Populaţie şi Dezvoltare.

În cadrul sesiunii, șefa diplomației de la Chișinău a reafirmat angajamentul implementării obiectivelor pentru populaţie şi dezvoltare în Republica Moldova acceptate la nivel internațional. Concomitent cu implementarea agendei europene, acestea vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, extinderea oportunităţilor şi rolului femeii în viaţa politică şi socială, creșterea bunăstării populației, etc. “Scopul nostru este de a investi cât mai mult în capitalul uman, pentru o populație sănătoasă și cu abilități care vor genera prosperitate economică si balanță demografică, protecția drepturilor omului fiind principiul nostru de bază în acest proces”, a declarat ministrul Natalia Gherman.

În aceeaşi zi, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Helen Clark, Administrator al Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD). În timpul discuției au fost aduse mulțumiri pentru suportul oferit în consolidarea administrației publice și realizarea reformelor promovate de Guvernul de la Chișinău. „Acordul de Asociere RM-UE este foaia de parcurs pentru modernizarea țării noastre, oferind o direcție clară de dezvoltare”, a menționat viceprim-ministrul Natalia Gherman. În context, diplomatul moldovean a subliniat importanța cooperării și asistenței ONU în domeniul reformei justiției, combaterii corupției și susținerii proiectelor de eficiență energetică. De asemenea au fost menționate drept priorități de cooperare, în continuare, aprofundarea proiectelor de dezvoltare pentru regiunea transnistreană, în special în domeniul drepturilor omului și sporirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

La rândul său, oficialul ONU s-a interesat de climatul politic din țară, din perspectiva continuării reformelor. Helen Clark a adus asigurări că PNUD va sprijini și în continuare Guvernul R. Moldova în realizarea obiectivelor agendei europene, fiind gata să ofere expertiza organizației prin activități de consiliere, în special în domenul justiției.

Tot luni, ministrul Natalia Gherman a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier. Oficialul a exprimat regretul în legătură cu suspendarea negocierilor pe problema transnistreană în formatul 5+2. La rândul său, viceprim-ministrul moldovean a declarat că, Guvernul de la Chișinău va opta mereu pentru menținerea dialogului cu toți actorii și populația din stânga Nistrului. În contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent, Secretarul General al OSCE a menționat că organizația pregătește o misiune de observatori electorali ODIHR în Republica Moldova. Natalia Gherman a salutat această acțiune, reiterând importanța pe care o acordă Guvernul R. Moldova organizării alegerilor libere, corecte și transparente.

Potrivit MAEIE, șefa diplomației de la Chișinău a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lindegaard. Interlocutori au discutat, în special, despre așteptările și prioritățile R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, în contextul Summitului de la Riga, din mai 2015. Ministrul danez a salutat lansarea aplicării provizorii a Acordului de Asociere RM-UE, menționând că țara sa este dispusă să sprijine R. Moldova în realizarea acestuia. La rândul său, oficialul moldovean a adus mulțumiri pentru susținerea agendei de reforme a Guvernului, menționând importanța pe care țara noastră o acordă sectorului justiției și afacerilor interne.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus