Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.09.2014

Speakerul Igor Corman a avut astăzi întrevederi cu omologii săi din Suedia, Turcia și România

Speakerul Igor Corman a avut astăzi întrevederi cu omologii săi din Suedia, Turcia și România

Cu prilejul participării la Conferința Europeană a Președinților de Parlament, care se desfășoară la Oslo, în perioada 11-12 septembrie, Speakerul Igor Corman a avut astăzi întrevederi cu omologii săi din Suedia, Turcia și România.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat consolidarea relațiilor de cooperare interparlamentară, situația internă din Republica Moldova și contextul regional. De asemenea, Igor Corman s-a referit la agenda europeană a țării noastre, respectiv punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb, precum și continuarea reformelor de modernizare a Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului a mulțumit autorităților suedeze pentru suportul constant acordat țării noastre, inclusiv în consolidarea instituției parlamentare. Șeful Legislativului și-a exprimat speranța că, după alegerile generale, care vor avea loc în Suedia la sfârșitul săptămânii curente, noul Parlament va ratifica în regim prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE. De asemenea, Igor Corman l-a informat pe Președintele Riksdag-ului suedez, Per Westerberg despre instituirea a patru oficii teritoriale de informare a Parlamentului la Comrat, Edineț, Leova și Orhei, ultimul urmând a fi inaugurat săptămâna viitoare. Potrivit șefului Legislativului, crearea oficiilor respective a fost posibilă inclusiv grație sprijinului Suediei.

În cadrul întrevederii cu Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Valeriu Ștefan Zgonea, Igor Corman a salutat cooperarea matură și pragmatică stabilită între cele două state, exprimând gratitudine autorităților române pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în implementarea unor proiecte importante pentru cetățenii moldoveni. Igor Corman s-a referit, de asemenea, la importanța impulsionării cooperării interparlamentare, în special pe platforma Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, pentru a facilita transferul de expertiză în procesul de integrare europeană a țării noastre.

Tot astăzi, la Oslo, Președintele Igor Corman a avut o întrevedere cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Cemil Çiçek, cu care a discutat diverse subiecte de interes comun de pe agenda bilaterală.

Speakerul Igor Corman l-a informat pe omologul său turc despre ultimele evoluții ale activității grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de statutul special al UTA Găgăuzia, dar și despre adoptarea în prima lectură a proiectului de lege menit să asigure o mai bună funcționare a legii privind autonomia găgăuză. Părțile au discutat despre o eventuală asistență din partea Turciei oferită grupului de lucru, alături de reprezentanții OSCE și UE. „Republica Moldova este interesată să dezvolte relațiile de cooperare cu Turcia la toate nivelele. Tot ceea ce am realizat la nivel bilateral cu Uniunea Europeană, am realizat și cu Turcia. Este vorba atât de acordurile de comerț liber, cât și de libera circulație a cetățenilor”, a subliniat Igor Corman.

Potrivit Președintelui Marii Adunări Naționale a Turciei, Cemil Çiçek, Republica Moldova și Turcia urmăresc aceleași obiective: integrarea europeană și intensificarea comerțului bilateral. „Acordul de comerț liber pe care l-am semnat cu Republica Moldova și libera circulație a cetățenilor noștri ne permit să constatăm că cele două țări sunt parteneri strategici”, a declarat Cemil Çiçek.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Igor Corman a mai purtat discuții cu speakerii legislativelor din Georgia, Polonia, Italia și Lituania. Omologii săi s-au interesat de situația internă din Republica Moldova și impactul contextului regional asupra țării noastre. Igor Corman și-a exprimat convingerea că scopul de bază în această perioadă este să asigurarea unității forțelor politice și continuitatea proiectului de integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus