Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2014

La Tiraspol a avut loc şedinţa grupului de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale

Pe 9 septembrie curent, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova, a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale de la Chişinău şi Tiraspol. Delegaţia de la Chişinău a fost condusă de coordonatorul grupului de lucru, Dumitru Parfentiev, Viceministru al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

În cadrul şedinţei a fost pusă în discuţie problema utilizării frecvenţelor radio în banda 800 MHz, subiect abordat la 25 august curent, în cadrul întrevederii reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană, precum şi utilizarea frecvenţelor în alte benzi.

Partea moldovenească a menţionat că nu pot fi admise interferenţe prejudiciabile care ar putea crea blocaje în funcţionarea diferitor sisteme şi reţele de radiocomunicaţii.

Experţii de la Chişinău au reiterat faptul că Tiraspolul pe parcursul anilor utilizează unilateral şi neautorizat, cu încălcarea regulilor internaţionale stabilite de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Conferinţa Europeană a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii, resursele de spectru radio, proprietate publică a Republicii Moldova. Utilizarea samovolnică crează incovinienţe populaţiei din zonele adiacente şi pereclitează activitatea operatorilor autorizaţi din Republica Moldova.

Totodată, în cadrul şedinţei a fost stabilit că există soluţii tehnice prin care pot fi rezolvate posibile situaţii de interferenţe, dar soluţiile în cauză trebuie să respecte cadrul juridic naţional şi standardele internaţionale, fapt refuzat de cei de la Tiraspol.

Un alt subiect discutat în cadrul şedinţei a ţinut de restricţionarea accesului jurnaliştilor de pe malul drept în regiunea transnistreană. Reprezentanţii de la Tiraspol au solicitat timp suplimentar pentru a se documenta, urmând să prezinte detalii asupra acestui subiect la următoarea şedinţă, anunță Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus