Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.09.2014

Igor Corman îndeamnă țările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere UE-Republica Moldova

Igor Corman îndeamnă țările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere UE-Republica Moldova

Președintele Parlamentului Igor Corman îndeamnă țările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE. Apelul a fost adresat astăzi în cadrul Reuniunii a IX-a a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.

La eveniment au participat miniştri de Externe şi secretari de stat din cadrul MAE ale statelor membre UE, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle. Totodată, la eveniment au fost prezenți Președintele Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, diplomați.

Igor Corman a mulțumit înalților oficiali europeni pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în apropierea de UE și promovarea intereselor țării noastre la nivel european. „Proiectul nostru național – de modernizare a Republicii Moldova prin integrare europeană – va aduce schimbări reale în viața cetățenilor noștri, care își doresc să trăiască într-un stat de drept și democratic, care garantează un nivel de viață ridicat, pensii și salarii mai mari”,  a declarat șeful Legislativului.

Potrivit Președintelui Parlamentului, punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere cu UE începând de astăzi reprezintă un fundament pentru viitorul european al Republicii Moldova și nu vine în contradicție cu prevederile Acordului de Comerț Liber cu statele CSI. Igor Corman a precizat că implementarea acestui document va contribui la modernizarea țării, armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar și apropierea Republicii Moldova de valorile și standardele europene. Totodată, Președintele Parlamentului și-a exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din toamnă, Republica Moldova va fi guvernată de forțe politice sănătoase și responsabile, care vor continua proiectul european.

Totodată, Igor Corman a declarat în fața miniștrilor de externe ai statelor membre UE că Republica Moldova este îngrijorată de situația din Ucraina, exprimându-și încrederea că prin eforturile comunității inetrnaționale va fi identificată o soluție pașnică de soluționare a conflictului. Potrivit Președintelui Parlamentului, țara noastră și-a exprimat constant deschiderea pentru un dialog constructiv cu Federația Rusă, precizând că sancțiunile impuse producătorilor agricoli moldoveni sunt nejustificate și artificiale. Igor Corman a declarat că autoritățile de la Chișinău, împreună cu partenerii europeni, identifică soluții pentru a-i sprijini pe producătorii autohtoni, inclusiv prin mărirea cotelor de export a fructelor moldovenești.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova reprezintă un  mecanism, lansat, în ianuarie 2010, la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus