Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.08.2014

Iurie Leancă a vizitat două întreprinderi exportatoare de fructe din raionul Ialoveni

Iurie Leancă a vizitat două întreprinderi exportatoare de fructe din raionul Ialoveni

Premierul Iurie Leancă a vizitat astăzi un complex frigorific din satul Costeşti şi un complex de producere a fructelor uscate și a nucilor, din satul Nimoreni, raionul Ialoveni. Produsele - strugurii de masă, fructele uscate şi nucile - este destinată, în mare parte, pieţelor externe de desfacere.

Depozitul frigorific din satul Costești are o capacitate de păstrare a fructelor şi legumelor de 500 de tone. Acum, aici sunt ţinuţi la păstrare struguri de masă şi piersici. Potrivit antreprenorului local Sergiu Postică, în plin sezon, frigiderul este foarte solicitat. „Strugurii pe care îi vedeţi azi, aici în frigider, vor fi transportaţi diseară în Belarus. Noi nu trebuie să aşteptăm să vină cineva la noi ca să ne procure producţia, trebuie să mergem în Europa cu fructele şi legumele noastre”, a spus antreprenorul.

La rândul său, Premierul Iurie Leancă s-a arătat impresionat de ceea ce fac localnicii: „Mă mândresc că aţi reuşit să faceţi aşa ceva, văd nişte realizări extraordinare şi sunt impresionat. Mă bucur că reuşiţi să vă vindeţi produsele pe piaţa din Est şi pe cea din Vest”.

În satul Nimoreni, raionul Ialoveni, Iurie Leancă a vizitat un complex de producere a fructelor uscate și a nucilor, afacere iniţiată cu sprijinul Bancii Mondiale, în cadrul Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii. Nucile şi fructele uscate sunt exportate, în proporţie de 98 la sută,  pe piaţa europeană. Întreprinderea are 150 de angajați permanenți și aproximativ 200 sezonieri. Cifra anuală de afaceri este de 217 milioane de lei.


Potrivit proprietarului, Dumitru Vicol, cel mai important rezultat al investitorilor şi colectivului este faptul că întreprinderea a reuşit să atingă toate standardele de calitate şi securitate ale Uniunii Europene.

„Întreprinderea a realizat un sistem de management al calităţii şi siguranţei produselor alimentare în conformitate cu standardele internaţionale. Întrunirea acestui standard a permis companiei să-şi extindă piaţa de desfacere în ţări europene, inclusiv Germania, Elveția, Italia, Belgia şi Franţa”, a specificat omul de afaceri.

Premierul s-a interesat cu ce dificultăţi se confruntă localnicii şi care sunt, în opinia lor, cele mai bune modalităţi de a le depăşi. Totodată, Iurie Leancă a vorbit despre măsurile Guvernului menite să sprijine fermierii şi procesatorii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus