Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.08.2014

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, Takao Makino

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, Takao Makino

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 7 august a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, Takao Makino. Oficialul nipon a fost însoțit de o delegație oficială, din care a făcut parte ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu reședința la Kiev, Toichi Sakata.

Președintele Nicolae Timofti a mulțumit domnului Takao Makino pentru sprijinul acordat de către autoritățile nipone în procesului de modernizare a Republicii Moldova. Șeful statului a apreciat activitatea Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), care desfășoară în țara noastră mai multe programe de asistență în sectorul agricol. Nicolae Timofti a menționat granturile acordate de Japonia pentru securitatea umanitară, datorită cărora sunt renovate și utilate cu echipament modern spitalele din țară.

Președintele Nicolae Timofti a pledat pentru preluarea experienței nipone în aplicarea sistemică a programelor de modernizare a țării.
Domnul Takao Makino, viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, a salutat progresele înregistrate de țara noastră după proclamarea independenței în procesul de edificare a unei societăți democratice, bazate pe economia de piață.

Oficialul nipon a declarat că în cadrul turneului pe care îl întreprinde în statele organizației regionale GUAM (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan) dorește să identifice noi oportunități de colaborare bilaterală.

„Guvernul de la Tokio va acorda în continuare asistență tehnică și financiară Republicii Moldova în vederea asigurării dezvoltării durabile și menținerii unui climat de stabilitate în regiune”, a spus Takao Makino.

Viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei a arătat că ţara sa va implementa în Republica Moldova noi proiecte de modernizare în domeniile sănătății, agroalimentar şi energetic. Totodată, va fi continuat programul de oferire a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Părțile au făcut schimb de opinii cu privire la situația regională complexă și au convenit asupra intensificării relațiilor bilaterale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus