Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.08.2014

Republica Moldova va beneficia de consultanță în dezvoltarea operațiunilor fără numerar

Republica Moldova va beneficia de consultanță în dezvoltarea operațiunilor fără numerar

În perioada 29-30 iulie a.c., în Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de documentare reprezentanți ai autorităților din sfera sistemului de plăți din Coreea de Sud. Întrevederile au avut drept scop inițierea unui proiect de consultanță finanțat de către guvernul acestei țări referitor la noi funcționalități și perspective în dezvoltarea operațiunilor fără numerar la nivel de infrastructură. Coreea de Sud dispune de una dintre cele mai bune experiențe din punctul de vedere al eficienței modelului casei de clearing și al tehnologiilor avansate aferente.

În cadrul vizitei au fost organizate un șir de întruniri la BNM, Centrul e-guvernare și centrele de procesare a cardurilor de plată. Experții de peste hotare au purtat discuții cu membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale referitor la etapele proiectului, care este prevăzut cu o durată de jumătate de an.

Părțile au accentuat necesitatea derulării studiilor de fezabilitate şi a altor activităţi relevante privind oportunitatea aplicării acestui model în Republica Moldova și a organizării vizitelor de nivel înalt a oficialilor moldoveni în Coreea de Sud la banca centrală, autoritatea de supraveghere financiară și Operatorul Casei Naționale de Clearing (KFTC), pentru o informare mai aprofundată asupra performanțelor în domeniul respectiv.

 Un subiect aparte al convorbirilor a reprezentat, de asemenea, asistența ce urmează să fie acordată în elaborarea conceptului de funcționare a întregului sistem de plăți din Republica Moldova.

Implementarea proiectului respectiv va contribui la crearea premiselor relevante pentru promovarea plăților fără numerar la nivel de infrastructură, la reducerea costului operațiunilor cu carduri, precum și la dezvoltarea de noi produse și utilități pentru populație și agenții economici.

Potrivit BNM, piața operațiunilor fără numerar efectuate cu carduri bancare emise în Republica Moldova continuă să înregistreze o evoluție pozitivă. De la inceputul anului 2014, numărul cardurilor aflate in circulație a crescut cu 50,324 sau cu 4.4 la suta. În primele șase luni ale anului current, numărul operațiunilor fără numerar efectuate cu carduri bancare emise în Republica Moldova a crescut cu 575,776 sau 37,2 la suta, față de aceeași perioadă a anului 2013. Respectiv, valoarea operațiunilor fără numerar a crescut cu 175,782,013 lei sau 35.3 la sută în perioada de referință.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus