Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.08.2014

Peste 11 mii de cereri au fost depuse la prima etapă de admitere în colegii

Peste 11 mii de cereri au fost depuse la prima etapă de admitere în colegii

Peste 11.800 de cereri au fost depuse în cele 42 de colegii din țară după prima etapă de admitere, care s-a încheiat la 31 iulie curent. Pentru cele peste 1.100 de locuri neacoperite după prima etapă de admitere (711 în bază de studii gimnaziale şi 391 în bază de studii liceale) va fi organizat un concurs repetat în perioada 4-8 august. 

Potrivit datelor oferite de comisiile de admitere, 10 instituții au acoperit toate locurile după prima etapă de admitere. Este vorba despre Colegiul Tehnic Feroviar din Bălţi, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, Colegiul Național al Poliției de Frontieră, Colegiul de Medicină Ungheni, Colegiul Financiar – Bancar „A. Diordiţa” din Chişinău, Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți, Colegiul de Informatică din Chişinău, Colegiul de Ecologie din Chişinău și Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM.

Cele mai mai multe cereri după prima etapă de admitere au fost depuse la specialitățile canto, turism, finanțe, informatică, secretariat-birotică, contabilitate, instrumente populare, servicii. Numărul de candidați care au concurat la aceste specialități a depășit cota de doi elevi pentru un loc.

În același timp, cele mai puține cereri (în raport cu numărul de locuri disponibile) au fost depuse la instituțiile: Colegiul de Zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni, Colegiu Agricol din Rîşcani, Colegiul Agricol din Țaul, Colegiul Naţional de viticultură şi vinificaţie etc. Totodată, cele mai puține solicitări au fost pentru specialitățile Mecanizarea agriculturii, Biblioteconomie şi asistenţă informaţională, Maşini şi aparate în industria uşoară, Electroenergetică, Telecomunicaţii.

Planul de admitere în colegii pentru 2014 prevede 9146 de locuri, dintre care 4585 cu finanţare bugetară şi 4561 pe bază de contract (inclusiv 180 de locuri pentru studii cu frecvență redusă). Cele mai multe locuri bugetare în colegii au fost acordate pentru absolvenții de gimnaziu , acestora revenindu-le  3910 locuri (sau 82,7% din numărul total). În același timp, pentru absolvenții de liceu și şcoală medie de cultură generală au fost repartizate 675 de locuri (sau 17,3 % din numărul total).

Potrivit Ministerului Educației, persoanele care nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat, cele care nu au promovat examenele de bacalaureat sau cele ale căror lucrări au fost anulate pentru fraudă au posibilitatea să își continue studiile în școlile profesionale sau în colegii. Aceștia pot aplica la concursul de admitere în baza certificatului de absolvire a gimnaziului și a unei adeverințe eliberate  de către instituţia de învăţămînt în care şi-au făcut studiile, în care se confirmă realizarea programei de liceu.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus