Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2014

Comisarul Cioloș: Căutăm noi modalități de a sprijini producătorii de fructe și legume din Republica Moldova

Comisarul Cioloș: Căutăm noi modalități de a sprijini producătorii de fructe și legume din Republica Moldova

Uniunea Europeană caută noi modalități de a sprijini producătorii din Republica Moldova afectați de încetarea importului de fructe și legume de către Federația Rusă, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

"Căutăm noi modalități de a sprijini producătorii din Republica Moldova afectați de încetarea importului de fructe și legume de către Federația Rusă. Am avut astăzi o întâlnire de lucru pe această temă împreună cu comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht și cu comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, ?tefan Füle, după ce, ieri (marți — n.r.), am discutat la Bruxelles cu vicepremierul Republicii Moldova, Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe și integrării europene. Împreună, căutăm soluții pentru a facilita accesul pe piața europeană a unor cantități de mere, prune, struguri, folosind atât oportunitățile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA) cât și în cadrul altor instrumente de comerț pe care le avem la dispoziție și care pot fi mobilizate rapid", a precizat comisarul european într-o declarație de presă.

Potrivit acestuia, este important ca Republica Moldova să folosească la maxim contingentele de export pe care le are pe piața europeană și să își diversifice piețele de desfacere pentru aceste produse.

"Totodată, de ambele părți se fac eforturi pentru ca acordul de liber schimb UE—Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piața UE", a menționat comisarul Dacian Cioloș.

Federația Rusia a interzis, de luni, toate importurile de conserve de fructe și legume din Republica Moldova, după ce săptămâna trecută a impus și un embargo asupra fructelor moldovenești din cauza unei "insecte periculoase", scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus