Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2014

Iurie Leancă la întâlnirea cu producătorii agricoli: „Vom face tot ce ne stă în puteri ca să vă sprijinim, în primul rând să vă asigurăm accesul la noi piețe”

Iurie Leancă la întâlnirea cu producătorii agricoli: „Vom face tot ce ne stă în puteri ca să vă sprijinim, în primul rând să vă asigurăm accesul la noi piețe”

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat astăzi cu mai mulți producători și exportatori de fructe și legume, dar și cu cei din industria de prelucrare, despre măsurile ce ar urma să fie întreprinse imediat ca urmare a interdicției impuse de Federația Rusă. La întrevedere au participat și ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, reprezentanți ai altor ministere responsabile și ai agențiilor specializate.

Șeful Executivului a anunțat că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti. Totodată, a precizat că piața belarusă este deschisă în continuare pentru produsele noastre. În context, Premierul a spus că în a doua jumătate a lunii septembrie, la Chișinău, este așteptat în vizită Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko. Premierul a mai menţionat că Republica Moldova nu doreşte să piardă piaţa rusească. „Dacă analizaţi relaţia noastră cu Federaţia Rusă pe parcursul ultimelor patru ani şi jumătate, veţi constata că ne-am comportat totdeauna ca parteneri responsabili, nu am antagonizat poziţia Moscovei nici din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, nici sub aspectul intereselor ei în regiune”, a declarat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a mai declarat că Acordul privind Zonă de liber schimb cu UE va începe să fie pus în aplicare începând cu 1 septembrie, adică mai devreme decât se preconiza inițial. „Decizia, deşi neplăcută, nu ne-a luat prin surprindere. Am început cu Ministerul Economiei, cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare, împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, să pregătim condiţiile ca, atunci când Zona Liber Schimb va fi valabilă, să puteţi folosi contingentele la mere, prune, struguri, roşii. Ideea noastră a fost să punem în aplicare această Zonă de liber schimb începând cu 1 octombrie. Acum, fiindcă a fost luată decizia de la Moscova, am convenit ca Zona de liber schimb să fie pusă în aplicare din 1 septembrie. Aceasta înseamnă că, pâna la 1 septembrie, trebuie să vă ajutăm să fiţi gata să puteţi vinde mere, struguri, în Polonia şi România. În ultima perioadă au avut loc mai multe discuţii cu oficialii europeni, inclusiv cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi cel al Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorilor, Tonio Borg, care a vizitat recent Republica Moldova. Totodată, avem înţelegeri cu mai multe reţele comerciale din Europa unde ar putea să fie comercializate produsele noastre, inclusiv vinurile, și vom extinde această listă”, le-a spus Iurie Leancă producătorilor agricoli.

Aceștia, la rândul lor, au salutat decizia anunțată ieri de Premierul Iurie Leancă. „Am primit foarte bine inițiativa Dumneavoastră de a oferi câte un măr pe zi elevilor, copiilor din grădinițe, tinerilor din Armata Națională. Astfel de măsuri ne vor ajuta să ieșim din situație. Am susținut parcursul european și eram conștienți că urmau să apară dificultăți impuse de Rusia. Noi suntem pregătiți să vindem produsele pe alte piețe, inclusiv pe cea arabă”, au spus producătorii veniți la întâlnirea cu șeful Executivului.

Părțile au convenit să fie creat un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor, din producători și procesatori pentru a definitiva un set de măsuri. Totodată, s-a ajuns la înțelegerea ca Guvernul să se axeze pe două priorități: să asigure accesul la noi piețe și să examineze posibilitatea suplimentării Fondului de subvenționare.

În final, Iurie Leancă a spus că discuțiile au fost utile și a precizat „O soluție imediată la situaţia creată sunt cele 20 de milioane de lei pentru a oferi câte un măr pe zi în grădinițe, școli, Armata Națională, taberele de odihnă, și urmează să stabilim un proces de transfer transparent. Totodată, discutăm cu colegii noștri de la Bruxelles, București, Varșovia, Germania, astfel încât să putem amortiza acest efect al deciziei luate de cei de la Moscova”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Interdicția la importul de fructe și conserve moldovenești pe piața rusă a fost instituită de  către autoritățile de la Moscova la 21 iulie 2014.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus