Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2014

Guvernul va susține producătorii autohtoni să ajungă pe piața comunitară

Guvernul va susține producătorii autohtoni să ajungă pe piața comunitară

Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat astăzi fabrica avicolă „Pasărea Argintie” și fabrica de mezeluri „Rogob” din satul Ciorescu, municipiul Chișinău. Premierul a discutat cu şefii întreprinderilor despre felul în care Guvernul poate ajuta  producătorii pentru ca aceștia să pătrundă pe piața europeană. Iurie Leancă a fost însoțit de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, și Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Producătorii sunt interesați să ajungă pe piața europeană, ceea ce le va spori veniturile, va moderniza procesul de producție și, respectiv, va contribui la îmbunătațirea calității produselor. 

Inițial, Premierul a efectuat o excursie prin halele întreprinderii „Pasărea Argintie”. Fabrica este dotată cu utilaj modern și produce zilnic 65 mii de ouă. Capacitatea maximă de producere este de trei milioane de ouă pe an, cifra ajungând, în prezent, la doua milioane.

Întreprinderea se află în proces de restructurare și modernizare pentru a corespunde exigențelor Uniunii Europene. În prezent, producția este destinată doar pieței interne.

Directorul fabricii, Mihail Scutaru, a menționat că afacerea s-ar  putea extinde dacă ouăle moldovenești vor putea fi exportate pe piața Uniunii Europene. Iar pentru a face față cerințelor, va moderniza fabrica și va respecta normele sanitare europene.

Și directorul fabricii de mezeluri „Rogob”, Igor Roșca, a menționat că deschiderea pieței europene va contribui la extinderea afacerii. Fabrica face parte din primii trei cei mai mari producători de mezeluri din țară.

„Procesul de producere este la cel mai înalt nivel. Deja sunt respectate standardele de calitate europeană, fiind aplicate cele mai performante tehnologii. Fabrica ar putea aduce profit mult mai mare, dar piața moldovenească este prea mică”, a spus el.

Premierul a mentionat că Guvernul va susține întreprinderile care intenționează să exporte în Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul fondurilor de peste hotare, cum ar fi asistența, în valoare totală de o sută de milioane de euro, oferită Republicii Moldova de Polonia. Mijloacele financiare sunt orientate spre finanţarea proiectelor în domeniul agriculturii, procesării produselor alimentare, infrastructura aferentă etc.

„Aplicarea standardelor europene înseamnă nu numai asigurarea calității pentru consumatorul din Occident, ci și pentru consumatorul din Republica Moldova. Uniunea Europeana are o piață de desfacere mare, cu reguli clare, iar regulile comerciale nu se schimba peste noapte. Într-o săptămână urmează să ne viziteze Comisarul european pentru siguranţa alimentelor, Tonio Borg. Va fi o vizită decisivă, în cadrul căreia vom putea stabili anumite perspective pentru accesul pe piața europeană a ouălor, cărnii și mezelurilor moldovenești”, a declarat Prim-ministrul.

Totodată, Iurie Leancă a menționat că producătorii de ouă din Moldova vor avea acces pe piața europeană în maximum jumătate de an, proces care poate avea loc și mai curând.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles, la 27 iunie curent, a deschis pentru producatorii moldoveni accesul la o piață de mai bine de 500 de milioane de consumatori.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus