Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2014

Valeriu Lazăr este noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova

Valeriu Lazăr este noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova

Valeriu Lazăr a fost ales astăzi în funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Moldova de către Congresul extraordinar al membrilor CCI, succedându-l pe Gheorghe Cucu, care a deținut această funcție timp de 16 ani.

Printre prioritățile activității CCI, Valeriu Lazăr a numit implicarea activă în dialogul public – privat în vederea continuării reformelor inițiate la Ministerul Economiei, în special sporirea competitivității sectorului privat în condițiile intrării în vigoare a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană.

„Este o provocare profesională pentru mine să continui să implementez la modul concret reformele inițiate din poziția de vicepremier și ministru al Economiei. Activitatea politica, de ministru, a fost un instrument pentru promovarea reformelor și nu un scop în sine. Succesul integrării europene la nivel politic depinde de performantele în domeniul economic, iar CCI este instituția cu cea mai buna capacitate de a sprijini sectorul privat în atingerea acestui obiectiv.”, a declarat Valeriu Lazăr.

Președintele CCI a precizat că va acorda o atenție deosebită promovării agenților economici, îmbunătățirii infrastructurii calității, serviciilor de consultanta etc. O altă prioritate evocată de Valeriu Lazăr este creșterea calificării forței de muncă, lipsa acesteia constituind o reală constrângere pentru întreprinderi. Centrul de formare continuă al Camerei de Comerț și Industrie oferă deja cursuri diverse pentru specialiști din sectorul real, iar curriculumul urmează a fi reînnoit, diversificat și adaptat la necesitățile agenților economici, în baza modelului dual de învățământ.

„Am crezut întotdeauna în forța sectorului privat. Antreprenorii sunt cei care mișcă lucrurile într-o economie de piață, creează locuri de muncă și valoare adăugata. Cred și în forța instituțiilor care promovează interesul sectorului privat și realizează un dialog eficient cu sectorul public pentru a asigura legi bune și un mediu de afaceri stabil", a declarat Valeriu Lazar.

Deoarece CCI este o instituție apolitică, Valeriu Lazăr a anunțat că își va da demisia din Partidul Democrat din Moldova, al cărui vicepreședinte este.

Valeriu Lazăr a mulțumit fostului președinte al CCI, Gheorghe Cucu, pentru lunga și prodigioasă activitate în sprijinul mediului de afaceri din Republica Moldova.

Gheorghe Cucu a trecut în revista activitățile CCI de la înființarea acesteia în 1998, apreciind drept un succes crearea sistemului cameral în Moldova. Dl Cucu a declarat că decizia de a se retrage din funcția de președinte al Camerei de Comerț si Industrie este una personala și și-a exprimat încrederea că succesorul său va ridica activitatea CCI la un nivel calitativ nou, în condițiile aplicării Acordului de asociere.

Potrivit CCI, Gheorghe Cucu va deține funcția de președinte de onoare al CCI, instituită la aceeași ședință.

La ședința Congresului CCI au fost delegate 78 de persoane, care reprezintă întregul teritoriu al țării și toate ramurile economiei naționale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus