Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.07.2014

Iurie Leancă a semnat, la Berlin, Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării

Iurie Leancă a semnat, la Berlin, Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării

Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării a fost semnat în cadrul întrevederii între Premierul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Acordul va crea premisele necesare pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă şi tratarea apelor reziduale în mediul rural, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităţilor de administrare publică şi crearea infrastructurii naţionale de calitate în domeniul metrologiei şi controlului calităţii.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterală, relaţiile Republica  Moldova – Uniunea Europeană şi evoluţiile regionale.

„După 14 zile de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, relațiile Republicii Moldova cu Germania și Uniunea Europeană au constituit tema de bază a întâlnirii noastre. Prin semnarea acestui Acord vom avea parte de o colaborare și mai intensă în sectorul dezvoltării”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Iurie Leancă a menționat că Republica Moldova pledează pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor cu Germania în domeniile comercial-economic şi investiţional, precum şi pe dimensiunea umană.

Șeful Executivului a mulțumit Germaniei pentru sprijinul consistent în dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi desfăşurarea reformelor în ţara noastră.

„Programele de asistenţă germană se desfaşoară cu succes în diverse domenii de cooperare, inclusiv în administraţia publică, sănătate, eficienţa energetică, agricultură”, a spus Iurie Leancă.

Germania a decis să mărească asistenţa tehnică şi financiară acordată Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor de modernizare a țării.

Germania menține Republica Moldova în lista statelor beneficiare de asistenţă, acordată de Guvernul RFG prin intermediul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). Asistenţa tehnică germană se cifrează la suma de 39,5 mil. de euro, iar asistenţa financiară – la 98,8 mil. de euro, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus