Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2014

Reprezentantul Special al OSCE a îndemnat Tiraspolul să nu se autoizoleze, în condiţiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană

Reprezentantul Special al OSCE a îndemnat Tiraspolul să nu se autoizoleze, în condiţiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană

Astăzi, 2 iulie 2014, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov şi Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojevic, au susţinut un briefing de presă.

Oficialii s-au expus pe marginea situaţiei actuale în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, abordând şi principalele aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol. Totodată, EugenCarpov şi Radojko Bogojevic, şi-au manifestat regretul faţă de decizia Tiraspolului de a amâna pentru perioada septembrie runda de negocieri în formatul „5+2", preconizată pentru mijlocul lunii iulie.

Viceprim-ministrul a subliniat că la moment Chişinăul este interesat în rezolvarea cât mai urgentă a problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină şi restabilirea accesului fermierilor la terenurile aflate după traseul Tiraspol-Camenca.

La rândul său, Reprezentantul Special al OSCE a declarat că problema şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană este una acută şi îndeamnă părţile să soluţioneze această problemă înainte de începerea anului şcolar, reiterând necesitatea menţinerii dialogului politic activ în cadrul procesului de reglementare, precum şi eficientizarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale.

De asemenea, Ambasadorul Radojko Bogojevic a îndemnat Tiraspolul să nu se autoizoleze, în condiţiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, dar să găsească o cale de adaptare la noile circumstanţe economice pentru a proteja antreprenorii din regiunea transnistreană.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a ţinut să precizeze că autoizolarea regiunii nu este o soluţie pentru Tiraspol, problema implementării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pe malul stâng al Nistrului fiind o prioritate a agendei de negocieri, anunță Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus