Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2014

Întrevederile bilaterale ale ministrului Natalia Gherman în cadrul vizitei oficiale în Israel

Întrevederile bilaterale ale ministrului Natalia Gherman în cadrul vizitei oficiale în Israel

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut, în perioada 25-26 iunie 2014, în cadrul vizitei oficiale în Statul Israel, o discuţie cu speakerul Parlamentului, Yuli Edelstein, precum şi o serie de întrevederi cu ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, ministrul Afacerilor Interne, Gideon Sa’ar, ministrul pentru Afaceri Strategice, Yuval Steinitz, ministrul pentru Dezvoltarea Regiunilor, Infrastructurii, Energiei şi Resurselor de Apă, Silvan Shalom, şi cu preşedintele Grupului de prietenie parlamentară moldo-israeliană, Boaz Toporovsky. De asemenea, şefa diplomaţiei de la Chişinău a vizitat Memorialul Holocaustului, Martirilor şi Eroilor.

În cadrul întrevederilor a fost reconfirmat interesul comun pentru extinderea şi aprofundarea dialogului bilateral reciproc avantajos pe linie interparlamentară, afaceri interne, justiţie, în domeniul comercial-economic şi umanitar. Cadrul juridic a fost extins cu semnarea Protocolului adiţional la Acordul privind transporturile aeriene între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Israel.

Interlocutorii au căzut de acord că R. Moldova şi Statul Israel împărtăşesc aceleaşi poziţii în probleme cu caracter global, precum lupta împotriva separatismului şi antisemitismului, care pun în pericol securitatea şi pacea internaţională.

O componentă importantă a discuțiilor a constituit-o dimensiunea economică, părțile pledând pentru explorarea potenţialului existent, implementarea unor proiecte reciproc avantajoase şi atragerea investiţiilor în R. Moldova. În context, a fost subliniată importanţa Comisiei mixte interguvernamentale moldo-israeliene, ca instrument eficient şi continuu pentru dinamizarea dialogului bilateral pe dimensiunea economică, care urmează să se întrunească la Chișinău în perioada 23-24 iulie, curent. Discuțiile au permis identificarea unui interes comun în realizarea unor schimburi de experiență în domenii de interes, precum și în preluarea practicii israeliene în sectoare avansate, care ar fi de natură să contribuie la promovarea reformelor în țara  noastră.

Potrivit MAEIE, programul vizitei a inclus o întâlnire cu membrii comunității originarilor din R. Moldova şi plantarea unui copac de măslin în Parcul Memoriei din Ierusalim.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus