Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2014

Iurie Leancă: Modelul de dezvoltare european, ales de noi, răspunde cel mai bine dezideratului de modernizare a Republicii Moldova

 Iurie Leancă: Modelul de dezvoltare european, ales de noi, răspunde cel mai bine dezideratului de modernizare a Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la cel de-al treilea Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, care se desfășoară la Bălți în zilele de 19-20 iunie. La deschiderea evenimentului au participat Președintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, miniștri din Guvernul de la Chișinău. În total, la Bălți s-au reunit peste 100 de persoane, inclusiv oficiali din Germania, Polonia, România și alte țări.

În deschiderea Forumului, Iurie Leancă a menționat că organizarea acestuia la Bălți semnifică faptul că integrarea europeană - care este cel mai ambițios proiect de modernizare a Moldovei - se face în toată țara, nu doar la Chișinău. În context, Premierul a enumerat obiectivele-cheie ale proiectului european: crearea locurilor de muncă și dezvoltarea potențialului uman și social-economic, combaterea - cu cea mai mare determinare posibilă - a corupției, aderarea de facto și de jure la UE.

„Orice Guvern responsabil e dator să aleagă, pentru țara și poporul său, un proiect credibil și viabil de dezvoltare. Și sunt convins că modelul de dezvoltare european, ales de noi, răspunde cel mai bine acestui deziderat. Nicio societate, însă, și nici un sistem statal nu pot fi schimbate cât ai clipi din ochi, și Moldova nu este o excepție. De aceea, noi vedem 27 iunie ca pe un nou început. Un început al reformelor vaste, coerente și rapide, pe care le așteaptă toată lumea", a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul a vorbit și despre proiectele realizate în ultimii ani cu ajutorul Uniunii Europene: „Am continuat să reabilităm drumuri, să aducem sisteme de irigare, să instalăm apeducte şi rețele de canalizare. Aproape 45 la sută din banii oferiți de UE merg la reabilitarea drumurilor și sunt convins că, atunci când călătoriți prin țară, simțiți diferența dintre ceea ce a fost și ceea ce este astăzi. La fel, am investit în agricultură, în dezvoltarea rurală și în proiectele de securitate și eficiență energetică. În august 2013, am demarat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care urmează să fie dat în exploatare la sfârșit lunii august 2014".

În discursul său, Prim-ministrul Iurie Leancă s-a referit și la faptul că, din ianuarie 2014, au fost ridicate toate barierele de export pentru vinurile moldovenești și că, la 15 mai, a fost dublată cota de export pentru șase produse autohtone.

Ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, a felicitat Republica Moldova pentru realizările efectuate în parcursul său european: „Moldova are o perspectivă europeană. Moldova a fost mereu parte a istoriei Uniunii Europene. Moldova este și viitorul Uniunii Europene. Germania susține Republica Moldova și vrem să vă ajutăm să modernizați țara voastră".

Gerd Müller a mai spus că, ieri, Cabinetul Federal și-a exprimat acordul ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Forumul e organizat de Asociația pentru Politică Externă în parteneriat cu Institutul de Studii Estice de la Varşovia şi Centrul Român de Politici Europene de la Bucureşti. Prima ediție a forumului a avut loc la Chişinău, iar a doua - la Berlin, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus