Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.06.2014

Barack Obama propune alocarea unui miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est

Barack Obama propune alocarea unui miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est

Președintele american Barack Obama a propus marți, la Varșovia, alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru desfășurarea de noi forțe americane - terestre, navale și aeriene - în Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina, informează AFP.

Această 'inițiativă pentru asigurarea /securității/ Europei' trebuie aprobată de Congresul SUA. Ea ar trebui să servească, de asemenea, la dezvoltarea capacităților țărilor care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia și Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite și aliații lor occidentali și pentru a-și consolida propria lor apărare, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

'Statele Unite ale Americii stau alături de aliații lor, așa cum au stat și ei alături de noi', precizează comunicatul difuzat la începutul vizitei președintelui Obama în Polonia, prima etapă a turneului său european.

Dacă acest plan este aprobat, acesta va fi măsura cea mai concretă luată de Barack Obama pentru a da asigurări privind securitatea aliaților săi din Europa de Est și pentru a transmite Rusiei mesajul că Washingtonul se opune ferm acțiunilor sale din Ucraina.

Planul are drept scop intensificarea exercițiilor și pregătirii trupelor și forțelor aeriene desfășurate de Statele Unite în Europa. El prevede, de asemenea, trimiterea de experți americani în țările est-europene, pentru a pregăti instalarea echipamentelor și îmbunătățirea infrastructurii, care ar putea fi utilizate rapid de NATO în cazul în care va fi necesar.

Potrivit comunicatului Casei Albe, planul prevede de asemenea 'o participare sporită' a forțelor navale americane în cadrul NATO, desfășurate în special în Marea Neagră și Marea Baltică.

Totodată, Washingtonul și-a putea revizui prezența militară în Europa, 'în funcție de noile provocări privind securitatea acestui continent'.

Cu toate acestea, noile măsuri nu vin în detrimentul acțiunilor de 'reechilibrare' a puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Albă, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus