Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.06.2014

Aeroportul Internaţional Chişinău, cel mai bun din CSI

Aeroportul Internaţional Chişinău, cel mai bun din CSI

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost desemnat ca fiind instituţia cu cea mai dinamică dezvoltare din ţările CSI în 2013, la categoria aeroporturilor cu trafic de pasageri de până la 1,5 milioane anual. Distincţia i-a fost oferită echipei aeroportului pe 28 mai, anul  curent, în oraşul Moscova, unde a fost organizată ceremonia de premiere de către Asociaţia “Aeroport” a ţărilor CSI.

Aeroportul a fost apreciat atât pentru procesul de modernizare a serviciilor prestate cât şi pentru  creşterea permanentă a traficului internaţional de pasageri.

"Acest premiu este o realizare a fiecărui angajat al aeroportului, care în fiecare zi, depune toate eforturile pentru a asigura un nivel ridicat de confort şi siguranţă a tuturor pasagerilor. Această distincţie este un stimulent foarte bun de a menţine acest nivel de calitate şi de a tinde spre mai mult", a menţionat directorul Aeroportului Internaţional Chişinău SRL „AVIA INVEST” , Petru Jardan.

În 2013 instituţia a înregistrat noi cifre record deservind peste 1321360 de mii de călători, ceea ce reprezentă o creştere de 8,26% faţă de anul precedent. Cel mai mare număr de călători a fost înregistrat pe 3 septembrie, fiind deservite circa 6567 persoane.

De asemenea, în 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău a înregistrat creşteri şi la numărul de decolări şi aterizări, acestea ajungând la cifra de 17 555, ceea ce reprezintă cu 8,91% mai mult decât în anul precedent.

Semnarea Acordului de aderare a Republicii Moldova la Spaţiul Unic European Aerian în iunie 2012, a condus la liberalizarea continuă a pieţei. În 2013 au început să opereze pe Aeroportul Internaţional Chişinău, noi companii aeriene precum Wizz Air, flydubai, Astra Airlines. Astfel, pasagerilor li s-au oferit noi destinaţii, cum sunt: Dubai, Veneţia (Treviso), Roma (Ciampino), Dublin şi rute suplimentare spre Sankt Petersburg, Munchen, Viena, Moscova şi spre direcţiile către Italia.

Trebuie remarcat faptul că aproape pentru toate direcţiile au fost scăzute semnificativ preţurile la biletele de avion, ceea ce a condus la atragerea unui număr mai mare de pasageri care foloseau transportul terestru precum şi a celor care până acum zburau în Europa prin Aeroporturile din Ucraina şi România.

În paralel, SRL AVIA INVEST continuă să promoveze politica de stimulare a companiilor aeriene ca să lanseze noi direcţii. Astfel, în cazul unei aeronave, cum ar fi Airbus 320, cu până la 180 de locuri, MTOW - 71,5 tone, cu 75 % locuri ocupate ( 130 persoane ), compania aeriană trebuia să plătească 28.51 euro per pasager per bilet dus-întors. Noua politică însă presupune reducerea acestei cifre la 11.48 euro. Această politică de reducere a taxelor aeroportuare a fost implementată pentru toate direcţiile noi apărute în 2013.

Petru Jardan a mai declarat că în pofida traficului tot mai mare de pasageri, angajaţii aeroportului reuşesc să menţină un nivel ridicat de calitate a serviciilor prestate. Acest lucru, în opinia sa, "demonstrează angajamentul personalului în îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei în domeniul calităţii serviciilor şi satisfacţiei pasagerilor".

Una din principalele prerogative ale Aeroportului Internaţional Chişinău şi în 2013 a fost orientată spre îmbunătăţirea vizibilităţii serviciilor prestate şi a accesibilităţii. Aeroportul depune eforturi maxime în vederea consolidării relaţiilor cu publicul, punând la dispoziţie noi platforme de comunicare şi informare. Astfel toţi cei interesaţi pot afla cele mai noi noutăţi ale aeroportului pe site-ul companiei (www.airport.md) iar prin intermediul paginii de facebook  „Chisinau International Airport”, pot interacţiona cu reprezentanţii acestuia.

Evenimentul de decernare a distincţiilor a fost organizat de cea mai mare şi cea mai prestigioasă asociaţie din ţările CSI  - " Aeroportul ". Obiectivul principal al concursului este de a depista şi premia aeroporturile care au obţinut cele mai bune rezultate, au contribuit la dezvoltarea aviaţiei civile şi au creat un climat investiţional favorabil.

Asociaţia " Aeroportul " este o organizaţie non-profit, care a fost înfiinţată pentru a coordona activităţile membrilor săi, pentru a reprezenta şi proteja interesele lor şi pentru a extinde oportunităţile de afaceri. În 2012, din cadrul Asociaţiei făceau parte 240 de organizaţii din 21 de ţări, inclusiv aeroporturile principale din Federaţia Rusă precum "Domodedovo" (Moscova), "Pulkovo" (St. Petersburg), "Koltsovo" (Ekaterinburg), "Emelyanovo" (Krasnoyarsk), "Tolmachevo" (Novosibirsk), la fel şi cel mai mare aeroport din Ucraina "Borispol" (Kiev), anunță un comunicat al companiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus