Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.05.2014

Moldova şi Portugalia au semnat Acordul privind transporturile internaţionale rutiere de pasageri şi de mărfuri

Moldova şi Portugalia au semnat Acordul privind transporturile internaţionale rutiere de pasageri şi de mărfuri

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat, în perioada 28-29 mai 2014, o vizită în Portugalia, la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe, Rui Machete.

Discuţiile cu omologul portughez au cuprins mai multe subiecte de interes comun, atât în plan bilateral, cât şi multilateral. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a făcut referire la agenda europeană a ţării noastre, în special la reformele promovate de autorităţile moldoveneşti în diverse domenii. În context, a fost relevată importanţa sprijinului şi solidarităţii statelor UE privind avansarea Republicii Moldova pe parcursul european, dovada cea mai elocventă în acest sens fiind semnarea Acordului de Asociere RM-UE, preconizată pentru data de 27 iunie curent. De asemenea, oficialul a adus mulţumiri din partea autorităţilor moldoveneşti pentru sprijinul concret şi constant acordat de către Portugalia ţării noastre pe parcursul ultimelor ani.

În altă ordine de idei, ministrul Natalia Gherman a apreciat suportul pe care autorităţile portugheze îl acordă comunităţii de moldoveni în păstrarea tradiţiilor culturale şi lingvistice, precum şi în domeniul protecţiei sociale. Portugalia este una din primele ţări europene cu care Republica Moldova a încheiat un Acord de protecţie socială, aranjamentul de aplicare practică a acestuia fiind semnat încă în 2010.

Potrivit MAEIE, ministrul Rui Machete a apreciat eforturile depuse de autorităţile R. Moldova în vederea mobilizării resurselor umane şi instituţionale pentru atingerea obiectivului european. Ministrul portughez a menţionat că semnarea Acordului de Asociere va constitui o apreciere clară a acestor eforturi din partea UE, precum şi un semnal că Bruxelles-ul va  sprijini în continuare demersurile europene ale ţării noastre. Potrivit oficialului, Portugalia este solidară cu acest suport şi va continua să susţină cursul strategic european al ţării noastre. Rui Machete a mai accentuat că Portugalia sprijină univoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. În altă ordine de idei, potrivit ministrului portughez, comunitatea de moldoveni stabilită în Portugalia reprezintă un element important în apropierea dintre cele două ţări şi de valorile europene în general.

La finalul întrevederii, cei doi miniştri au semnat Acordul între Republica Moldova şi Republica Portugheză privind transporturile internaţionale rutiere de pasageri şi de mărfuri.

În cadrul întrevederii ministrului Natalia Gherman cu vicepremierul Portugaliei, Paulo Portas, s-a efectuat un schimb de opinii privind interesele economice conexe ale celor două ţări, o atenţie specială fiind acordată potenţialului pe care îl oferă diplomaţia economică.

Ministrul moldovean a avut o întrevedere şi cu ministrul Administrării Interne, Miguel Macedo, în cadrul căreia au fost discutate subiecte concrete privind cooperarea între Ministerele de Interne şi subdiviziunile acestora din cele două ţări.

Cu ocazia vizitei vicepremierului  moldovean la Lisabona, a avut loc ceremonia de inaugurare a Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Portugalia, în funcţia de Consul Onorific activând Antonio Beja.

De asemenea, ministrul Natalia Gherman a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni şi a acordat un interviu pentru ziarul „Diário de Noticias”, principalul cotidian al ţării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus