Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.05.2014

Desfăşurarea celei de-a 3-a runde de consultări moldo-chineze în domeniu consular

La data de 29 mai 2014, în Republica Populară Chineză a avut loc cea de-a 3-a rundă de consultări moldo-chineze în domeniu consular la nivelul ministerelor de Externe a celor două țări. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihai Căpăţînă, iar partea chineză a fost reprezentată de Huang Ping, Directorul General al Departamentului Consular al MAE chinez.

În cadrul consultărilor, oficialii au făcut o evaluare a rezultatelor rundei precedente de consultări de la Chișinău şi au efectuat un schimb consistent de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale consulare. Părțile au constatat că, urmare a dialogului bilateral, pe parcursul anului 2013 au fost eliminate vizele pentru pașapoartele diplomatice și de serviciu moldovenești pentru Regiunea Administrativ Specială Hong-Kong, precum și pentru pașapoartele ordinare moldovenești pentru Regiunea Administrativ Speciala Macao. De asemenea, posesorii pașapoartelor eliberate de cele două entități administrative chineze au fost scutiți de necesitatea deținerii unei vize de scurtă ședere pentru Republica Moldova.

Subiectele actuale de pe agenda bilaterală le-au constituit facilitarea procedurilor la perfectarea vizelor turistice, precum și optimizarea pachetului de documente solicitate, ceea ce va contribui la  impulsionarea turismului și investițiilor chineze în Republica Moldova. Părțile au convenit să extindă agenda consulară bilaterală prin efectuarea schimburilor de experiență privind funcționarea și interacțiunea serviciilor consulare. O atenție sporită a fost acordată completării și reactualizării bazei juridice în domeniul consular și asistenței juridice.

Potrivit MAEIE, părţile au subliniat necesitatea păstrării dinamicii ascendente a dialogului moldo-chinez în domeniul afacerilor consulare și au convenit că următoarea rundă de consultări se va desfășura la Chișinău, pe parcursul anului 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus