Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.05.2014

Proiectul ACED va organiza o vizită de studiu în Țările de Jos

În perioada 18 – 24 mai 2014, Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) organizează o vizită de studiu în Țările de Jos, cu tema ”Tehnologii avansate în producerea materialului săditor pomicol”.

Potrivit agendei vizitei, grupul de producători moldoveni de material săditor pomicol și consultanți naționali în domeniul pomiculturii va vizita pepinierele din provinciile Zeewolde și Uden, agenția olandeză de certificare NAK, companii implicate în producerea și comercializarea de material săditor pomicol, firme de consultanță, și laboratoare de testare.

Membrii grupului se vor familiariza cu metodele de altoire utilizate în pepinierele olandeze în perioada de iarnă și vară, tipurile de material săditor și echipamente utilizate, metodele de formare a coroanelor și protecție a puieților, precum și metode de îngrijire a plantațiilor de portaltoi, utilizarea fertilizanților, practicile de irigare și conservare a apei. Ei vor face cunoștință, de asemenea, cu procedurile de certificare a materialului săditor în Țările de Jos și Uniunea Europeană în general.

Vizita de studiu în Țările de Jos este organizată în cadrul programului de instruire a participanților la agricultura de valoare înaltă a Moldovei al ACED. Participanții la vizitele de studiu internaționale sunt selectați în bază de concurs, ținând cont de performanțele candidaților și perspectivele de dezvoltare a afacerilor pe care le administrează. Persoanele selectate acoperă o parte din cheltuieli (de exemplu obținerea vizei, alimentarea), cea mai mare parte a costurilor fiind asumată de ACED. Tematica vizitelor de studiu este foarte variată și cuprinde practic toate etapele lanțului valoric, de la plantare până la comercializare.

În prima jumătate a anului curent Proiectul ACED a organizat trei vizite de studiu internaționale (Polonia, Italia, Ucraina) și una internă (Hâncești), iar în anii 2012-2014 au avut loc 29 de activități de acest gen.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus