Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.05.2014

Natalia Gherman a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier

Natalia Gherman a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 19 mai 2014, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, urmată de o conferinţă de presă comună, în cadrul vizitei oficiale la Berlin.

Agenda discuţiilor cu demnitarul german a inclus subiecte privind cooperarea bilaterală, relaţiile RM-UE şi evoluţia situaţiei regionale.

În cadrul întrevederii a fost evocat caracterul excelent al relaţiilor moldo-germane, fiind remarcat dinamismul dialogului politic la nivel înalt. Republica Moldova pledează pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor cu Germania în domeniile politic, comercial-economic şi investiţional, precum şi pe dimensiunea umană.

Şefa diplomatiei de la Chişinău a făcut referire la experienţa de succes a investitorilor germani în R. Moldova şi a lansat invitaţii partenerilor germani pentru valorificarea potenţialului R. Moldova odată cu semnarea apropiată a Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Liber Schimb RM-UE.

Integrarea europeană a R. Moldova a fost un subiect important al dialogului celor doi miniştri. În context a fost reiterată susţinerea pentru parcursul european al ţării noastre, fiind salutate progresele R. Moldova în relaţia cu UE: liberalizarea regimului de vize cu statele Schengen pentru cetăţenii R. Moldova şi semnarea Acordului de Asociere pe 27 iunie curent. Ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri pentru sprijinul consistent al Germaniei în vederea dezvoltării relaţiilor cu Uniunea Europeană şi desfăşurarea reformelor în ţara noastră. Programele de asistenţă germană se desfaşoară cu success în diverse domenii de cooperare, inclusiv administraţia publică, sănătate, eficienţa energetică, agricultură.

De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în regiune, precum şi în soluţionarea conflictului transnistrean.

Potrivit MAEIE, pe parcursul vizitei la Berlin, ministrul Natalia Gherman a mai avut întrevederi cu reprezentanţi ai Parlamentului, inclusiv cu preşedintele Comisiei Politică Externă şi cu membrii Forului germano-moldav. Interlocutorii au discutat despre susţinerea procesului de integrare europeană a R. Moldova şi ratificarea Acordului de Asociere RM-UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus