Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.05.2014

Ponta: E nevoie ca România și NATO să garanteze și să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova

Ponta: E nevoie ca România și NATO să garanteze și să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România și NATO trebuie să garanteze și să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova și guvernul proeuropean de la Chișinău.

Comentând o declarație a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, privind garantarea de către Moscova a integrității teritoriale a Moldovei în schimbul neutralității și acordării unui statut special Transnistriei, Ponta a afirmat: "Moldova are în propria Constituție neutralitatea, nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment, însă e nevoie ca și România și NATO să garanteze și să sprijine integritatea teritorială și parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Asta nu a zis dl Lavrov, asta spunem noi. Guvernul proeuropean de la Chișinău trebuie sprijinit, mai ales că în iunie va semna Acordul de Asociere și acest lucru este esențial pentru Moldova".

Premierul a adăugat că pentru România este important ca Moldova și Ucraina să aibă dreptul de a-și alege singure viitorul proeuropean, fără a consulta Rusia.

"Pentru România cel mai important lucru este de a avea o Ucraină și o Moldovă în primul rând democratice, cu integritatea teritorială garantată și garantat dreptul Ucrainei și al Moldovei de a lua decizii, fără a consulta Moscova și fără a li se pune condiții de către Moscova. Sunt țări independente și au dreptul să decidă singure viitorul lor, iar viitorul proeuropean, din punctul nostru de vedere, este în interesul celor două țări și evident asta va susține România", a spus Ponta după întâlnirea cu secretarul general al NATO.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit vineri cu onoruri militare la Ministerul Apărării Naționale, în prezența premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a ministrului Apărării, Mircea Dușa. Secretarul general al NATO va fi primit vineri și de președintele Traian Băsescu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus