Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.05.2014

Ponta: Îi voi trimite lui Băsescu situaţia la zi privind Ucraina şi Moldova, pentru CSAT

Ponta: Îi voi trimite lui Băsescu situaţia la zi privind Ucraina şi Moldova, pentru CSAT

Premierul Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte CSAT, le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

"Cele trei ministere au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta, înainte de şedinţa de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluţii, date şi informaţii privind situaţia din Ucraina şi o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către preşedintele României şi către celelalte structuri de securitate naţională. Singura instituţie prevăzută de Constituţie care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analiza privind evoluţiile în viitor şi despre strategia pe care România, ca membru NATO şi ţară care este alături de Moldova şi de Ucraina, trebuie să o adopte", a spus Ponta.

El a amintit că România, ca membru NATO, are şi obligaii, precum menţinerea capacităţii militare, dar susţine şi integritatea teritorială a Moldovei şi Ucrainei, reafirmând un sprijin politic necondiţionat. Acest sprijin vafi transmis, luni, de miniştrii români de Externe şi Apărare către colegii lor din Ucraina, respectiv Moldova.

Ponta a infirmat totodată orice discuţie privin mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor, arătând din nou că nu există un pericol actual şi că este nevoie de responsabilitate, adăugând că şi el va fi mai atent la mesajele publice.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este "un club de dezbatere", şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus