Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.04.2014

Procedurile de înregistrare a agenţilor economici au fost discutate de Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru

Procedurile de înregistrare a agenţilor economici au fost discutate de Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru

Iurie Leancă a prezidat, în după-amiaza zilei, ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri.  Discuțiile s-au axat pe serviciile de înregistrare a agenţilor economici, prestate de Camera Înregistrării de Stat – calitatea, operativitatea și prețul acestora, discuţia fiind concentrată pe problemele relevate de reprezentanţi ai mediului de afaceri.
 
 „Vreau ca cei care vor să-și deschidă o afacere, atunci când vor ajunge la Camera Înregistrării de Stat, să fie tratați frumos, perioada să dureze puțin,  iar costurile aferente să fie mai mici”, a subliniat șeful Guvernului.
 
Iurie Leancă a reiterat că Executivul este interesat în crearea condițiilor favorabile pentru toți cei care vor să-și deschidă o afacere şi să o gestioneze fără bariere instituţionale sau financiare.
 
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a anunțat că în curând va fi modificat statutul Camerei Înregistrării de Stat, din întreprindere de stat în instituție publică, ceea ce va permite o organizare mai eficientă a instituţiei.
 
În cadrul şedinţei, au fost lansate și propuneri pentru simplificarea procedurilor de înregistrare a afacerilor, prin introducerea ghişeului unic. Astfel, antreprenorii nu vor mai trebui să se deplaseze la mai multe instituţii publice în procesul de înregistrare a afacerilor. Acest lucru va putea fi efectuat electronic, eliminând necesitatea unor servicii prestate acum contra plată.
 
Un obiectiv al Guvernului, reiterat de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, este de a reduce perioada de înregistrare a afacerii la 24 de ore.
 
De asemenea, s-a discutat și despre lărgirea accesului la informaţie din Registrul de Stat şi din actele de constituire ,prin crearea unui registru unic al persoanelor juridice, care va conţine informaţia referitor la persoanele juridice, dar şi fondatorii acestora. Serviciul va fi accesibil online, fără plată, conform celor mai bune practici din ţările Uniunii Europene.
 
Eliminând unele servicii obligatorii în prezent, cum ar fi obligativitatea deschiderii unui cont bancar sau obligativitatea ştampilei, dar şi prin modernizarea calităţii serviciilor prestate se va atinge scopul principal - reducerea termenelor de aşteptare şi a costurilor suportate de agenţii economici, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
La final, după ce toate părțile s-au expus, Premierul a menționat că au fost constatate îmbunătățiri  la  Camera Înregistrării de Stat, dar „ mai este unde de intervenit pentru ca prima interacţiune a viitorilor antreprenori cu reprezentanţii statului, care are loc la Camera Înregistrării de Stat, să fie una cât mai pozitivă, operativă şi deschisă, orientată spre necesităţile antreprenorilor, iar costurile acestora să fie justificate”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus