Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.04.2014

Un grup de experţi ai Serviciului Federal rus va efectua o vizită de documentare în Republica Moldova

Un grup de experţi ai Serviciului Federal rus va efectua o vizită de documentare în Republica Moldova

În cadrul vizitei de lucru de la Moscova, din 15 aprilie curent, Directorul General al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, şi Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, au avut o întrevedere cu Conducătorul Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară „Rosselhoznadzor”, Serghei Dankvert.

Discuţiile s-au axat pe intensificarea conlucrării moldo-ruse în domeniul veterinar, fitosanitar şi siguranţei alimentelor. Una din temele de interes reciproc, a vizat exportul producţiei moldoveneşti procesate din carne şi majorarea volumelor livrărilor de carne crudă în Federaţia Rusă, accentul fiind pus pe producţia de origine din Moldova. În acest sens, s-a convenit în vederea coordonării şi semnării documentului propus de autorităţile RM. În context, partea rusă a exprimat disponibilitate pentru majorarea importurilor de carne din ţara noastră.

De asemenea, autorităţile moldoveneşti au invitat experţii ruşi să inspecteze potenţialii producători, exportatori de carne din Moldova în Federaţia Rusă, pentru creşterea volumelor de exporturi. În aceeaşi ordine de idei, s-a convenit asupra intensificării conlucrării în domeniul producerii şi exportului materialului săditor pomicol şi viticol. Pentru aceasta, la invitaţia ANSA, un grup de experţi ai Serviciului Federal rus va efectua o vizită de documentare în Republica Moldova. Schimbul de bune practici se va efectua pe segmentul laboratoarelor şi metodelor de cercetare, control şi analiza riscurilor, precum şi în domeniul trasabilităţii producerii şi comercializării alimentelor. Totodată, a fost lansată iniţiativa privind instruirea unor experţi din ţara noastră pentru crearea şi implementarea unui sistem viabil de asigurare a produselor de origine animală şi vegetală.

În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită a fost acordată situaţiei epizootice pe plan regional şi mondial. La final, părţile au agreat consolidarea eforturilor comune ale instituţiilor vizate, în vederea asigurării calităţii şi inofensivităţii producţiei exportate în ambele ţări.

Evenimentul produs, semnifică o continuare sigură a colaborării stabilite între părţi şi a schimbului de experienţă în plan bilateral.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus