Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 2 aprilie 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 2 aprilie 2014

„Înainte de a trece la agendă, vreau să spun că sâmbăta am fost la Hîncești, am avut această şedinţă în afara Chișinăului. După mine a fost o ședință utilă, noi vom continua să facem astfel de ședințe - cu dezbaterea problemelor care există în raionul respectiv sau poate în Autonomie o să mergem la un moment dat să discutăm cu primarii, cu oamenii și să  vedem cum putem contribui, într-o manieră reală, la depășirea problemelor specifice din alt raion.

Totodată, am discutat și un Proiect de Strategie pe dezvoltarea mediului pentru perioada următoare. Dle ministru Șalaru,  vă mulțumesc pentru raportul făcut, acum trebuie să ne axăm pe soluții, în mod special, la problemele pe care le-ați identificat. Și noi, cu ocazia discuției pe marginea acestei Strategii de  mediu, am ajuns la concluzia că statul trebuie să-și facă datoria, dar fără contribuția cetățenilor, fără contribuția și a autorităților locale, noi niciodată nu vom putea avea un mediu curat și sănătos în jurul nostru, astfel încât este foarte important toți, împreună, să facem așa încât Republica Moldova să fie una curată de gunoiști, deșeuri, să  avem o atitudine mult mai responsabilă.

Şi eu cu ocazia asta mi-am adus aminte de  o tradiție foarte bună care există aici, la noi, înainte de Paște, iată vin Sfintele sărbători,  de obicei, noi tot încercam să depuneam eforturi să ne purificăm și sufletele, să facem curățenie în case și în ogrăzi și, în acest context, aș vrea să fac un îndemn către toți cetățenii, către autoritățile publice locale, dar și cele centrale,  să facem așa încât ultima săptămână din Postul Mare să fie o săptămână  a curăţeniei din ţară.

Și pentru a face o astfel de acțiune pe plan național trebuie să demonstrăm un simț al solidarității și al responsabilității față de comunitate. Pe acest motiv vreau să-l rog pe d-l ministru Șalaru să vă gândiți la un  program, putem să-l numit de bună vecinătate, dar nu cu alte țări din zonă, dar între comunități, din interiorul comunităților, care ne-ar permite, într-o manieră sistemică, să dăm și exemplul personal,  instituțional și să vedem anumite efecte pozitive. Dar dumneavoastră cred că vorbeați despre anumite exemple când s-au antrenat copiii, de exemplu, în a face ordine într-o anumită localitate, dar după aia totul a revenit, fiindcă noi încă nu avem un mecanism de sancțiuni. Deci, noi pe de o parte trebuie să responsabilizăm, să dăm dovadă de inițiativă, iar pe de altă parte să avem anumite sancțiuni, fiindcă altfel mă tem că niciodată nu vom reuși să facem ordine. Și cred că și Ministerul Educației ar putea în preajma sărbătorilor, în mod special la școli să se vorbească pe acest subiect, cât de important este să păstrăm curățenia.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus