Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2014

Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu Secretarul General adjunct al NATO

Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu Secretarul General adjunct al NATO

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a avut, pe 17 martie 2014, o întrevedere cu Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow, în timpul vizitei întreprinse la Bruxelles, cu ocazia reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi adjuncţi NATO în formatul 28 + RM.

În cadrul întrevederii au fost discutate diverse aspecte ale cooperării R.Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, în special asistenţa pe care o poate acorda Alianţa în reformarea sectorului de Apărare şi Securitate al R. Moldova.

Totodată, a fost salutată contribuţia R. Moldova la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo. Participând în această operaţiune, militarii moldoveni care au ajuns în KFOR pe 8 martie îşi vor spori abilităţile profesionale şi capacităţile de interoperabilitate în materie de menţinere a păcii. Interlocutorii au mai abordat unele aspecte ale situaţiei geopolitice din regiune şi eforturile de integrare europeană ale autorităţilor de la Chişinău.

În aceeaşi ordine de idei, părţile au menţionat interesul pentru continuarea principalelor proiecte de cooperare, inclusiv pe linia Programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, precum şi necesitatea finalizării cu succes a Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit MAEIE, viceministrul Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu ambasadorul Thrasyvoulos Stamatopoulos, asistent al Secretarului General NATO, şef al Departamentului Afaceri politice şi Politică de securitate, cu care a discutat despre evoluţia relaţiilor R. Moldova cu Alianţa, amplificarea dialogului politic între cele două părţi şi importanţa elaborării unui nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului R. Moldova – NATO, cu sarcini concrete.

Întâlnirea viceministrului moldovean cu adjuncţii reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în formatul 28 + RM a avut drept obiectiv discutarea relaţiilor RM – NATO, procesul de reglementare a diferendului transnistrean şi situaţia din  regiune, precum şi situaţia internă din ţara noastră.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus