Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.03.2014

Ministerul Educației a lansat o serie de activități care urmăresc revizuirea și modernizarea curriculumului pentru învățămîntul general

Ministerul Educației a lansat o serie de activități care urmăresc revizuirea și modernizarea curriculumului pentru învățămîntul general

Ministerul Educației a lansat, astăzi, o serie de activități care urmăresc revizuirea și modernizarea curriculumului pentru învățămîntul general, precum și motivarea cadrelor didactice pentru asigurarea unei educații de calitate. Activitățile se înscriu în inițiativele ”Educația în Republica Moldova: competențe pentru prezent și viitor”, sprijinite de către Fundațiile pentru o Societate Deschisă, reprezentate în țara noastră de către Fundația Soros-Moldova.

Ministrul Educației, Maia Sandu a menționat că sprijinul oferit de George Soros prin intermediul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă vizează două domenii strategice ale Ministerului. ”În primul rînd, este vorba de revizuirea curriculumului școlar și de perfecționare a competențelor profesionale ale profesorilor și managerilor școlari. De asemenea, vor fi susținute campanii de implicare a tuturor părților interesate ale societății într-un dialog public privind diferite aspecte ale reformei în educație, precum și inițiative de implementare a tehnologiilor informaționale în cîteva școli de circumscripție” a spus ministrul.

În acest sens, în proiectul Strategiei Educația 2020 sînt propuse obiective și acțiuni prioritare care vizează dezvoltarea curriculumului pentru a îmbunătăți relevanța competențelor necesare pentru viață, dezvoltare personală, socială și profesională. Printre acestea se impun competențele digitale, de comunicare eficientă în limba română și cel puțin în două limbi străine moderne, abilități de negociere, lucru în echipă, educația antreprenorială și altele. O altă direcție strategică reflectată în documentele Ministerului este dezvoltarea, sprijinirea și motivarea cadrelor didactice pentru asigurarea unei educații de calitate.

În cadrul proiectului susținut de Fundația Soros, procesul de modernizare curriculară va demara prin analiza rezultatelor implementării curriculumului școlar, ediția 2010. Ulterior va fi elaborat un cadru conceptual și un plan de acțiuni pentru modernizarea curriculumului, acesta urmînd să fie în concordanță cu obiectivul asigurării unei educații de calitate pentru toți copiii și a relevanței studiilor pentru dezvoltarea personală, socială și profesională a elevilor.

În anul curent, Ministerul Educației va elabora un ghid operațional pentru realizarea procesului de modernizare curriculară și va iniția pregătirea grupurilor de lucru antrenate în proces.

Totodată, proiectul își propune să elaboreze un program național pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. De asemenea, vor fi elaborate standarde profesionale pentru cadrele didactice și manageriale. Va fi acordată asistență tehnică pentru constituirea Inspectoratului Național Școlar și formarea profesională a angajaților acestuia.

Proiectul va fi desfășurat în perioada 2014-2016. Pentru anul curent, valoarea sprijinului financiar va constitui cca 1,3 mln dolari SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus