Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2014

Iurie Leancă a vorbit la BBC WORLD despre situația politică din regiune

 Iurie Leancă a vorbit la BBC WORLD despre situația politică din regiune

Premierul Iurie Leancă, invitatul special al emisiunii „Global” de azi seară, de la postul de televiziune BBC WORLD, a reconfirmat poziția Republicii Moldova față de situația din Ucraina și a vorbit despre necesitatea identificării unei soluții pentru conflictul transnistrean, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Crimeea ni s-a întâmplat nouă acum aproape 23 de ani, în chiar primele zile ale independenței Republicii Moldova. Din păcate, nu am putut găsi o soluție pentru ieșirea din criză… Ceea ce s-a produs acum în Ucraina nu ne-a surprins”, a spus Iurie Leancă.   
 
Prim-ministrul a menționat că trebuie să fie găsită o soluție nu doar pentru etnicii ruși din partea stângă a râului Nistru, ci și pentru cei care trăiesc pe malul drept al acestuia. „Sunt convins că este în interesul tuturor, nu doar al Republicii Moldova, să găsim o soluție pentru reglementarea acestui conflict. Experiența noastră ne demonstrează că, dacă nu reușim să o facem în mod rapid, această problemă poate deveni contagioasă”.
 
Potrivit premierului, evoluțiile din  regiune generează îngrijorări serioase. „Integritatea teritorială și suveranitatea statelor sunt principii-cheie ale dreptului internațional. Ucraina este un partener strategic pentru țara noastră. Continuăm să sperăm că se va găsi o soluție pentru situația în care se află Ucraina. Iar poziția noastră față de Crimeea a rămas aceeași - Guvernul Republicii Moldova nu recunoaște legitimitatea plebiscitului de duminica trecută și optează, în continuare, pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Dorim să vedem stabilitate şi predictibilitate în regiune”, a mai declarat Prim-ministrul Iurie Leancă la BBC WORLD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus