Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2014

Gazoductul Iaşi-Ungheni realizat în proporţie de 70%, exporturile la ZEL Ungheni-Business în creştere cu 20%

Gazoductul Iaşi-Ungheni realizat în proporţie de 70%, exporturile la ZEL Ungheni-Business în creştere cu 20%

Acestea sunt constatările viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul vizitei de lucru intreprinse în raionul Ungheni pe 13 martie curent.  Primul obiect inspectat a fost santierul gazoductului Iaşi-Ungheni. Ministrul Economiei a constatat în cadrul unei şedinte ad-hoc cu şeful de şantier, reprezentanţii administraţiei publice locale că lucrările sunt executate în proporţie de 70%, gazoductul urmând a fi operaţional începând cu luna iulie a anului curent. Potrivit lui Valeriu Lazăr, în timpul apropiat, vor începe lucrările de subtraversare a râului Prut şi de construcţie a staţiei de măsurare a gazelor.
 
De asemenea, ministrul Economiei a vizitat mai multe intreprinderi din cadrul ZEL Ungheni-Business, informandu-se cu privire la activitatatea acestora, dificultăţile cu care se confruntă, dar şi despre rezultatele obţinute.
 
Vizita în raionul Ungheni s-a încheiat cu o şedintă la ZEL Ungheni-Business, la care au participat rezidenţii, conducerea raionului şi oraşului, reprezentanti Ministerului Economiei, ai biroului vamal local, mass-media. În cadrul întrunirii a fost prezentat raportul de activitate al ZEL Ungheni-Business pentru anul 2013. Printre rezultatele anunţate a fost creşterea volumului exportului în această zonă economică cu 20%, iar la capitolul investiții și vânzări nete a producției industriale în anul 2013, ZEL Ungheni-Business plasîndu-se pe locul I. Potrivit bilanţului, volumul investiţiilor la ZEL Ungheni-Business anul trecut a constituit 55,8 mln. USD.
 
Totodată, Valeriu Lazăr a discutat cu antreprenorii despre oportunităţile liberalizării comerţului cu UE, odată cu crearea Zonei de Comert Liber Aprofundat şi Comprehensiv UE-RM, dar şi cu Turcia, în special pentru producătorii din industria textilă. Ministrul Economiei a vorbit despre modelul european de business, ce presupune reguli clare de derulare a afacerii, competitivitate şi orientare spre export. De asemenea au fost abordate subiecte cum ar fi comerţul după semnarea Acordului cu UE, măsurile de protecţie a pieţei autohtone, despre instrumentele de suport în afaceri, programele de finanţare, forţa de muncă calificată s.a.
 
potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a reiterat că pentru antreprenorii competitivi oportunităţi sunt multe, autorităţilor revenindu-le misiunea să-i ajute să le valorifice. În acest scop, ministrul Economiei a vorbit despre soluţiile incluse în Foaia de Parcurs privind sporirea competitivităţii şi programele concrete cum ar fi Proiectul Băncii Mondiale pentru Ameliorarea Competitivităţii II (PAC II). În cadrul PAC II vor fi acordate finanţări destinate implementării proiectelor de îmbunătățire a afacerilor în vederea creșterii  competitivității exporturilor (companiile care exportă în mod direct, companiilor din cadrul lanțurilor valorice orientate spre export, și companiilor care au un scop specific de a exporta în viitorul apropiat), dar şi pentru consultanţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus