Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă făcute în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia vizitei sale în SUA și Irlanda, în perioada 3-7 martie 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă făcute în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia vizitei sale în SUA și Irlanda, în perioada 3-7 martie 2014

„Bună ziua!

Încep această conferință cu o felicitare adresată Doamnelor și Domnișoarelor, cu ocazia zilei de opt martie, le doresc succese.  Vă propun să trecem la subiectul conferinței pe care am convocat-o astăzi, prilejuită fiind de vizita la Washington și vizita la Dublin, cu ocazia Congresului Partidului Popular European.

Voi începe cu vizita la Washington. În primul rând, vreau să menționez că invitația, bănuiesc că țineți munte, a venit atunci când am fost vizitați de Secretarul American de Stat John Kerry, atunci dânsul mi-a zis că trebuie să vină și o invitație în scris din partea Vicepreședintelui Joe Biden. Această invitație și vizita, ca atare, a fost concepută încă la finele anului trecut. În ceea ce privește faptul că a coincis această vizită cu anumite evoluții pe plan regional, sigur că doar vine să facă așa încât vizita să aibă mai multă substanță, mai multă intensitate dacă doriți, și, cum mi-au zis mai mulți analiști și experți americani, poate nici nu putea fi mai bine planificată decât așa cum s-a întâmplat.

În ceea ce privește discuțiile pe care le-am avut la Washington și unele discuții și la New York, substanța discuțiilor, cei cu care m-am văzut, vorbesc despre faptul că SUA este extrem de interesată în succesul proceselor de modernizare a instituțiilor statului, de creare a unui sistem democratic, sunt extrem de interesate și sunt gata să ne sprijine și în continuare și poate cu o anvergură și mai mare în aceste eforturi de a transforma Moldova într-o țară previzibilă, într-o țară care generează securitate pe plan regional, într-o țară care reușește să creeze confortul necesar pentru cetățenii săi.

Discuțiile pe care le-am avut, cunoașteți, au fost și la Casa Albă, și la Departamentul de Stat, și la Departamentul Comerțului cu reprezentanții Congresului american, atât ai Senatului, cât și ai Camerei Reprezentanților, dar și cu reprezentanții businessului american și, bineînțeles, cu experții americani, cei care au fost întruniți la instituțile prestigioase ale Consiliului Atlantic.

Discuțiile, sunt convins că știți, s-au axat, în linii mari, pe agenda bilaterală. Și, cred, în acest sens, cea mai importantă realizare a vizitei, dar și a obiectivelor pe care ni le-am propus, de altfel, în programul de guvernare, a fost lansarea acestui Dialog Strategic, este un obiectiv pe care l-am urmat din 2009. Și iată că, în sfârșit, am reușit să lansăm acest Dialog Strategic.

Dialogul Strategic ne va permite să instituționalizăm relația noastră pe câteva subiecte-cheie, pe subiectul care ține de activizarea, intensificarea schimburilor comerciale și atragerea investițiilor americane în Republica Moldova. Deocamdată cifrele care există, de schimbrui comerciale, între noi și America, sunt sub o sută de milioane de dolari, bineînțeles că nu corespund sub nicio formă nici potențialului, dar nici interesului pe care îl avem, în mod special, în acest sens. Și din punct de vedere al investițiilor, chiar dacă avem deja pe piața moldovenească un șir de companii americane, sigur că acest lucru este doar unul într-o fază incipientă. Și mă bucur foarte mult că, cu ocazia vizitei, am și relansat lucrările Comitetului pentru probleme de comerț, care și-a avut ultima ședință tocmai în 2005.

Acest element, în cadrul Dialogului Strategic, cred că va fi unul preferențial și prioritar pe agenda relațiilor cu Washingtonul. Acest Dialog Strategic ne va permite să avem o discuție mult mai structurată pe subiecte cum ar fi dialogul politic, pe subiecte cum ar fi cooperarea în domeniul energetic, și avem nevoie, în continuare, de idei, sugestii, resurse financiare, investiții din partea SUA pentru a face sistemul energetic din Republica Moldova mult mai puternic integrat cu cel european. La fel, Dialogul Strategic prevede o cooperare mult mai strânsă pe subiecte care țin de securitate. Per ansamblu, această nouă fază în relația noastră, ne va permite să avem un dialog mult mai intens, axat pe subiectele cheie de care avem nevoie pentru a face ca instituțiile statului din Republica Moldova să funcționeze într-o manieră mult mai bună.

Discuţiile de la Casa Albă cu vicepreşedintele Biden, care ne-a vizitat în 2011, cunoaşte foarte bine dosarul nostru, cunoaşte evoluţiile din ţară şi regiune, a fost plină de conţinut. M-am bucurat, bineînţeles, şi eu şi sper ca şi cetăţenii din Republica Moldova faptul că Preşedintele SUA s-a alăturat pentru o anumită perioadă acestor discuţii, ceea ce a adus un element nou în relaţia noastră cu SUA şi ceea ce atestă încă o dată un interes puternic din partea conducerii Statelor Unite ale Americii, care rămân a fi o supraputere mondială atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic, financiar, comercial. 

Ceea ce, la fel, am reuşit în această vizită este să ne axăm pe un subiect care ţine de aranjamentele bilaterale pentru a face aşa încât să putem avea zboruri directe între Chişinău şi localităţile din SUA. De fapt, membrii delegaţiei au avut discuţii cu oficialii americani pe subiectul iniţierii negocierilor  dintre noi şi autorităţile aeronautice ale SUA privind Acordul de tip „Open skies” (cer deschis). De fapt, va fi un aranjament similar cu cel pe care-l avem deja cu Uniunea Europeană privind crearea Spaţiului Aviatic Comun şi care aduce deja beneficii cetăţenilor Republicii Moldova. Iată că în curând vom lansa negocierile propriu-zise şi sper că aceste discuţii, în momentul în care se vor materializa cu un acord, vor reprezenta un prim-pas pentru conexiuni aeriene directe dintre Republica Moldova şi SUA.

Mai vreau să menţionez încă o concluzie a acestei vizite în SUA – noi nu mai suntem văzuţi doar ca „cel mai bun elev din regiune” sau în cadrul Parteneriatului Estic aşa după cum am fost prezentaţi deseori de către presă. Eu cred că această vizită a arătat foarte nuanţat şi foarte reliefat că Republica Moldova a reuşit să treacă la alt nivel de relaţii, atât cu SUA, cât şi cu ceilalţi parteneri importanţi ai noştri şi această nouă relaţie cu partenerii noştri aş denumi-o drept o relaţie de parteneriat matur şi o relaţie bazată pe un nivel de încredere avansat.

Bineînţeles că am discutat şi despre evoluţiile pe plan regional. Din punctul acesta de vedere, la fel, perioada în care s-a desfăşurat vizita a fost una propice. Ne-a ajutat foarte mult în discuţiile cu administraţia americană, cu experţii americani, sunt convins că de viziunea noastră se va ţine cont în formularea poziţiei Washingtonului în ceea ce priveşte evoluţiile pe plan regional.

La New-York am mai avut o întâlnire cu diaspora, e una destul de mare. Nu este New-Yorkul localitatea cu cea mai mare concentrare a concetăţenilor noştri, dar oricum cei care sunt acolo este un grup de cetăţeni care sunt extrem de cointeresaţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, sunt oameni care au reuşit în cariera lor, în SUA. Fie au o carieră în domeniul educaţional, profesori care ţin prelegeri la instituţii, fie acei care au reuşit în domeniul financiar-bancar. Astfel încât, din ceea ce constat şi este un element foarte benefic, nu doar sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă, nu doar vor să fie beneficiarii unei asistenţe şi sprijin din partea instituţiilor Republicii Moldova, dar sunt foarte dornici să contribuie cu idei, cu abordări noi la dezvoltarea situaţiei per ansamblu din Republica Moldova, la îmbunătăţirea climatului investiţional, la extinderea relaţiilor comerciale. Mai mulţi concetăţeni de-ai noştri se ocupă foarte activ şi insistent de promovarea vinurilor moldoveneşti, de exemplu. Acesta este un element extrem de pozitiv. Apropo, de vinuri. Am fost însoţiţi şi de d-l Munteanu, directorul Agenţiei pentru vin şi viţă-de-vie şi am discutat destul de detaliat despre organizarea unei vizite a vinificatorilor moldoveni care sper că se va realiza într-o perspectivă de două-trei luni, fiindcă avem un potenţial foarte mare pe piaţa americană.

Două cuvinte despre Congresul Partidului Popular European de la Dublin. Cunoașteți, bănuiesc, că acest congres a fost prilejuit în mod special de campania care demareaza deja tot mai activ și mai activ  pentru alegerile în Parlamentul European. Obiectivul prioritar al acestui congres a fost desemnarea candidatului PPE pentru postul de președinte al Comisiei Europene, dar și elaborarea priorităților și abordărilor  de bază ale acestui partid, care rămâne a fi cel mai influent în context european. Deci, pentru aceste alegeri, care se arată a fi deloc simple, cu apariția unor forțe noi politice cu iz antimigraționist , cu iz destul de puternic anti-UE, astfel încat  ongresul, sunt convins, va permite o mobilizare mult mai eficientă a partidelor naționale care fac parte din această familie, în campania respectivă.  Dar ca și la celelalte congrese și reuniuni neformale ale PPE, acest congres a fost o ocazie foarte bună să comunic cu multă lume, cu mulți decidenți politici din UE,  cu prim-miniștri, Cancelarul german, comisari europeni, funcționari sus puși, în mod special despre agenda bilaterală, că asta ne interesează foarte și foarte mult, și, totodată, evoluțiile pe plan regional. Candidatul care a fost desemnat, fostul prim-ministrul al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, este o persoană și o personalitate cu care am reușit în patru ani să stabilim o relația foarte bună, dânsul chiar urma să ne viziteze în toamna anului trecut, dar urmare a crizei guvernamentale, această vizită nu s-a realizat. Acum, în timpul unei discuții succinte pe care am avut-o cu dânsul și-a arătat interesul, înțelegerea complexității acestei perioade. Este un susținător activ al integrării europene a Republicii Moldova, astfel încât în cazul în care dânsul va deveni președinte al Comisiei europene, vom avea de a face cu cineva care ne cunoaște foarte și foarte bine și sunt convins că personalitatea lui va putea face așa încât UE să beneficieze de pe urma experienței și expertizei sale.

Sunt convins că o să mă întrebați despre evoluțiile regionale, în mod special, situația din Ucraina. Ceea ce vreau să spun, anticipând întrebările pe care urmează să le puneți, aș vrea să fac o declarație în contextul acestor evoluții foarte complicate și periculoase care se întâmplă în regiunea noastră. Evoluțiile respective, care creează noi probleme, amenințări, directe și indirecte la adresa Republicii Moldova nu doar politice, dar și economice, comerciale, cred că ne face să  fim mai uniți ca niciodată, ne face pe toți noi, actorii politici, societatea din Republica Moldova, să fim mult mai responsabili față de perioada pe care o parcurgem și să ne asumăm o responsabilitate mult mai mare pentru viitorul Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că în Republica Moldova nu trebuie să există dezbateri absolut necesare despre obiectivele, despre tactica pe care le alegem, strategia pe care ne-am propus-o, dar în astfel de situații extrem de complicate și sunt convins că urmăriți tot ce se întâmplă în regiune, cred că abordările deseori speculative, manipulative pe care le-am văzut anterior, abordările deseori iresponsabile care pun în discuție problema integrității teritoriale a Republicii Moldova, chiar ar trebui să fie date la o parte și să ne unim în jurul, în primul rând, a ideii necesității transformării Republicii Moldova într-un stat funcțional, într-un stat puternic, într-un stat democrat, într-un stat unde nevoile, problemele, grijile oamenilor sunt primordiale. În rest, dialogul sper să fie constructiv, civilizat, axat eventual pe diferențe, dar să ia locul acestui schimb deseori care depășea cadrul civilizat și cadrul constructiv. Pe acest motiv, vreau să fac apel la toate forțele politice, și, bineînțeles, la societatea civilă care poate juca un rol foarte constructiv și edificator, să dăm dovadă în aceste zile, săptămâni și luni de maximă responsabilitate. În rest, ne așteaptă alegeri la finele anului  și acolo fiecare jucător politic să demonstreze că opțiunea lui, abordarea lui e cea care poate merita încrederea majorității cetățenilor  din Republica Moldova.

Vă mulțumesc.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus