Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și Secretarului de Stat american, John Kerry, în cadrul unui briefing de presă susținut pe 3 martie 2014, la Washington

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și Secretarului de Stat american, John Kerry, în cadrul unui briefing de presă susținut pe 3 martie 2014, la Washington

Secretarul de Stat, John Kerry:

Bună ziua! Cu o deosebită plăcere vreau să-l salut pe Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Washington, în această zi cu zăpadă. El m-a primit în Republica Moldova, când am avut o vizită minunată în luna decembrie și atunci l-am invitat să vină aici, pentru a continua conversația noastră.

Prim-ministrul promovează reforme în Republica Moldova. Suntem foarte multumiți de faptul că ei continuă eforturile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Suntem bucuroși să anunțăm astăzi că SUA va oferi  Republicii Moldova fonduri suplimentare pentru a sprijini eforturile ţării în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii, care este cheia dezvoltării mediului de afaceri şi a economiei. Noi vom suplini ajutorul cu încă 2,8 milioane de dolari, adăugător la cele 4,7 milioane anunţate anterior - în total, aproximativ 7,5 milioane de dolari pentru a-i ajuta în această perioadă  de tranziție. Statele Unite au oferit de-a lungul anilor asistență economică foarte semnificativă, de aproape un miliard de dolari și jumătate. Suntem foarte interesați în a-l ajuta pe Prim-ministrul Leancă în eforturile sale de a continua inițiativele anticorupție din țară și suntem foarte, foarte entuziasmați de modul în care el și Guvernul său conduce, construind cu determinare viitorul țării sale și demonstrând clar că doresc să devină parte dintr-un mecanism larg al comerțului mondial.

În timp ce eram în Republica Moldova, am avut ocazia de a vizita o fabrică de vin cu adevărat  remarcabilă, o  construcție subterană destul de spectaculoasă. Aceasta ramură este una dintre cele mai importante din punct de vedere al exportului și noi suntem impresionați de perspectivele și capacitatea lor de a extinde această piață.

Există și provocări. Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie şi capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm  să susţinem calea de dezvoltare pe care cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze.

De asemenea, în mod evident, ne vom referi la situația din regiunea apropiată, Ucraina, precum și la evenimentele care se desfășoară acolo. Aștept cu nerăbdare să am o conversație foarte constructivă, mai ales că voi pleca în această seară la Kiev și eu sunt foarte recunoscător Prim-ministrului pentru posibilitatea de a discuta înainte de această vizită. Mulțumesc!

Prim-ministrul Iurie Leancă:

Domnule Secretar de Stat, sunt încântat să fiu din nou în Washington, la fel sunt încântat să fiu din nou în Departamentul de Stat. Și vă mulțumesc foarte mult pentru această invitație și posibilitatea de a discuta despre relațiile bilaterale.

Suntem extrem de recunoscători Administrației SUA și poporului american pentru sprijinul generos oferit pe parcursul celor aproape 23 de ani de independență  în edificarea instituțiilor funcționale și a unei societăți pluraliste și tolerante, asigurându-vă că suntem capabili să arătăm cetățenilor Republicii Moldova beneficiile independenței.

Astăzi suntem pregătiți pentru lansarea unui Dialog Strategic care sunt sigur că va fi un element extrem de important în construirea unei societăți mai funcționale și mai democratice în Republica Moldova, precum și pentru a aborda provocările directe cu care se confruntă Republica Moldova și țările din regiune.

Sunt foarte fericit că am reușit să reluăm activitatea comisiei comerciale comune a Republicii Moldova și SUA pentru că suntem într-adevăr foarte interesați să extindem accesul la noi piețe, inclusiv la piața din SUA, pentru a obține mai multe investiții americane în economia Republicii Moldova. Iar răspunsul pe care am primit astăzi de la autoritățile americane este extrem de promițător așa că suntem foarte interesați să discutăm acest aspect.

Desigur, ne dorim să lansăm un Dialog Strategic la nivel guvernamental, pentru a asigura activitatea grupurilor de lucru pe diverse aspecte, inclusiv în domeniul energetic. Republica Moldova își dorește mult să construiască interconectarea energetică cu Uniunea Europeană și sprijinul american este esențial în acest sens. Același lucru se referă și la cooperarea în domeniul securității . După cum vedem acum în regiune sunt evoluții negative. De aceea, am hotărât să avem o cooperare și un dialog foarte activ în domeniul securității.

Referitor la problemele din Ucraina pe care le-ați menționat și Dumneavoastră, domnule Secretar de Stat. Din moment ce Republica Moldova este vecină cu Ucraina, în ciuda dimensiunilor mici ale țării, avem o frontieră comună cu Ucraina cu lungimea de 1242 km și, desigur, tot ce se întâmplă în Ucraina este extrem de important pentru Republica Moldova  și pentru viitorul Republicii Moldova .

Suntem profund îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina. În Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenţei, au existat mişcări secesioniste şi ştim exact ce înseamnă separatismul. Din păcate, încă nu am fost în stare să găsim o soluţie potrivită. Aşadar, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o reamintire pentru noi în primul rând, dar arată şi arată prietenilor noştri că trebuie să facem mult mai mult pentru a soluţiona această criză pentru că, dacă nu este rezolvată la timp, va deveni foarte contagioasă. Și ceea ce se întâmplă astăzi în Crimeea, în unele părți de est ale Ucrainei este o amintire tristă. Deci, Moldova pledează pentru integritatea teritorială a Ucrainei și sperăm foarte mult că vor fi aplicate toate mecanismele internaționale și va fi găsită o soluție pașnică a acestui conflict.

Domnule Secretar de Stat, încă o dată, menționez că sunt fericit să mă aflu aici. Apreciez foarte mult dialogul nostru. Ne amintim de vizita dumneavoastră la Chișinău, dar și în beciurile unde am gustat din vinul moldovenesc excelent. Și sper foarte mult că consumatorii americani vor avea șansa de a cunoaște gustul  excelent al vinului moldovenesc în viitorul apropiat.

Secretarul de stat, John Kerry:

Și noi sperăm, sunt sigur de asta. Nu cred că va fi greu. Vă mulțumesc foarte mult!

 
Declaraţiile video: http://video.state.gov/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus