Trimite e-mail | Printeaza
IT
24.02.2014

Cetățenii vor obține mai ușor informații publice de interes general

Cetățenii vor obține mai ușor informații publice de interes general

Cu prilejul zilei internaționale a datelor deschise marcată pe 22 februarie, Centrul de Guvernare Electronica (CGE) a lansat o versiune mai accesibilă și eficientă a portalului www.date.gov.md, în cadrul unui eveniment special, cu participarea Directorului de Ţară al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck  și actori – cheie în domeniu, precum reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Centrale, societăţii civile, Consiliului Naţional pentru Participare, sectorului privat şi cel academic.

Odată cu lansarea noii versiuni a portalului www.date.gov.md (versiunea 3:0) cetățenii vor beneficia de informații publice de interes general cu ajutorul unor instrumente inovative. Această versiune a portalului este conectată la platforma tehnologica deschisă CKAN,care este utilizata pe larg de către guvernele mai multor țări în cadrul inițiativei deschiderii datelor. Noul portal oferă instituţiilor publice posibilitatea de a publica datele brute direct din sistemele lor informaţionale  (prin API), ceea ce va spori accesul cetăţenilor la informaţiile cu caracter public.

Stela Mocan, Director Executiv Centrul de Guvernare Electronică:
“Potenţialul datelor guvernamentale trebuie valorificat prin deschiderea acestora pentru reutilizare liberă. Accesul la datele cu caracter public poate contribui la inovaţii, crearea noilor afaceri, dezvoltarea domeniului academic şi ştiinţific. Toate acestea vor ajuta la dezvoltarea Republicii Moldova  iar Guvernul trebuie să întreprindă acţiuni concrete pentru a răspunde cererii privind accesul la informaţie.„

Realizarea versiunii noi www.date.gov.md a fost posibilă și datorită implicării cetățenilor care și-au exprimat părerile, sugestiile și recomandările privind funcționalitatea portalului datelor deschise. Informaţiile ce pot fi găsite pe portal sunt date publice destinate reutilizării: documente a căror elaborare a fost finanţată din bugetul public sau din donaţii externe, documente cu caracter public, documente în formate deschise şi procesabile automat. Condiţiile de accesare şi reutilizare a informaţiilor se regăsesc pe pagină şi sunt în conformitate cu Legea privind reutilizarea informaţiilor publice.

O dată cu lansarea versiunii noi a portalului, se lansează şi pagina acestuia pe Facebook – Datele Guvernamentale Deschise. Pe lângă pagina de Facebook, cei interesați pot urmări şi acountul de Twitter – DateGovMD. Prin intermediul acestor profiluri  utilizatorii vor fi informați despre seturi de date noi publicate, aplicaţii  în baza datelor deschise în Moldova, informaţii privind tehnici de reutilizare a datelor guvernamentale.

Posibilitatea oferirii datelor generale ce pot fi utilizate, reutilizate și redistribuite de către oricine în mod liber și gratuit face parte din angajamentele Republicii Moldova în ceea ce privește avansarea deschiderii datelor guvernamentale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus