Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.02.2014

Au fost aprobate două regulamente care facilitează activitatea investitorilor din Republica Moldova

Au fost aprobate două regulamente care facilitează activitatea investitorilor din Republica Moldova

Agenţii economici, care importă materie primă utilizată în fabricarea unor produse destinate exportului, nu vor plăti Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) şi taxe vamale, în cazurile în care procesul de producţie şi export va dura mai puţin de 180 de zile.
 
Asa prevede un regulament aprobat astăzi de Executiv, care se va aplica la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare importate. Termenul de plată a TVA şi a taxei vamale pentru importul acestor mărfuri va fi prelungit cu 180 de zile, iar dacă marfa obţinută după prelucrare va fi exportată în termenul stabilit, taxele nu se vor achita.
 
Potrivit vicepremierului, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, documentul are drept scop fluidizarea procesului de producţie industrială în Republica Moldova şi facilitarea administrării fiscale. Astfel, agenţii economici nu-şi vor imobiliza mijloacele circulante necesare în procesul de producţie.
 
Tot astăzi, a fost aprobat şi Regulamentul cu privire la cuantumul şi criteriile de determinare a cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului.
 
Documentul prevede că angajatorii nu vor plăti impozite pentru sumele cheltuite pentru alimentarea, transportul şi instruirea angajaţilor. Acest drept însă îl vor avea doar companiile care plătesc un salariu mediu de cel puţin trei pătrimi din cuantumul salariului mediu lunar pe economie şi în limitele stabilite de regulament – 25 de lei pe zi pentru un angajat în cazul transportului şi 35 de lei pe zi în cazul alimentării.
 
Aceste regulamente au menirea să îmbunătăţească capacităţile de producere şi condiţiile de muncă ale angajaţilor întreprinderilor autohtone, precum şi la dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri din Republica Moldova şi la sporirea atractivităţii acestuia pentru investitorii străini, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus