Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2014

Iurie Leancă: Extinderea UE nu după geografie, ci după standarde şi valori asumate

Iurie Leancă: Extinderea UE nu după geografie, ci după standarde şi valori asumate

Prim-ministrul Iurie Leancă a oferit un interviu pentru săptămânalul independent Revista 22 din România, în care a vorbit despre realizările în cele opt luni de mandat, agenda europeană a Republicii Moldova, gazoductul Iași-Ungheni, problema transnistreană, lupta cu corupția etc.

Șeful Executivului a subliniat că pe acordul privind anularea vizelor țara noastră a avansat mult mai repede decât era prevăzut. „După graficul pe care l-am văzut, cetățenii moldoveni ar putea călători fără vize chiar în două-trei luni. Luna mai e foarte bine, e începutul sezonului estival. Datorită faptului că avem și companii low-cost, oamenii pot să călătorească în spațiul Schengen cu tarif redus”, a spus Iurie Leancă.

Cât despre Acordul de Asociere, Premierul crede că acesta va putea fi semnat până în luna septembrie. „Avem nevoie și de sprijinul Uniunii Europene mult mai țintit ca să ne pregătim diverse ramuri ale economiei, astfel încât, în momentul în care îl ratificăm și îl punem în aplicare provizorie, să putem veni imediat, din a doua zi să putem beneficia de contingentele pe diferite produse, să putem avea acces mult mai mare pe piețele europene pentru produse care astăzi nu intră din motive fitosanitare, și, atunci, cetățenii din Moldova să vadă că nu e ceva doar la nivel virtual, ci ceva care îi poate afecta într-o manieră pozitivă”, a adăugat șeful Cabinetului de miniștri.

Totodată, Iurie Leancă a precizat că în domeniul luptei cu corupția Guvernul și-a propus să se acționeze într-o manieră mai sistematică.

În alt context, Premierul a precizat că gazoductul Iași-Ungheni va fi gata în prima jumătate a anului, dar este important că, odată cu finalizarea acestui proiect, există o înțelegere foarte clară și pe alte elemente, stația de comprimare, reabilitarea tronsonului Onești–Iași. „În ce privește energia electrică, ne-am identificat prioritățile foarte clar. Erau trei posibilități: mergem pe Isaccea–Vulcănești, trebuie să construim o stație back-to-back, ministrul Niță de la București a făcut o ofertă, după mine tentantă, acum colegii mei o analizează din punct de vedere tehnic și comercial și sper că în 21 februarie, când vine d-l Ponta la Chișinău, să putem discuta detaliat și despre acest proiect pentru că este foarte important”, a mai declarat șeful Executivului de la Chișinău pentru Revista 22.

Iurie Leancă a anunțat că în infrastructură vor fi lansate mai multe proiecte și din bugetul național, potrivit unui comunicat difuzat de guvern..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus