Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2014

Programul Compact oferă noi posibilități de a investi în sectorul agroindustrial

Antreprenorii agricoli pot extinde investițiile în afacerile din sectorul agroindustrial datorită unor noi modificări introduse în Programul de credite Compact, lansat pentru a facilita accesul agricultorilor la finanțe pentru a investi în infrastructura post-recoltare și agricultura de valoare înaltă.

Potrivit noilor prevederi, antreprenorii pot solicita credite pentru construcția sau procurarea serelor pentru legume, a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor sere, procurarea echipamentului nou de irigare și a stațiilor meteo noi necesare gospodăriilor agricole. Totodată, creditele Compact mau sunt acordate și pentru înființarea plantațiilor de fructe, pomușoare, struguri sau a pepinierelor de copaci fructiferi, struguri de masa și pomușoare.

Aceleași modificări stabilesc reducerea sumei minime a creditului de la 20 000 USD pînă la 5 000 USD (sau echivalentul în lei sau euro a acestor sume). Suma maxima a împrumuturilor Compact rămîne neschimbată de 600 000 USD, iar termenul pentru care se oferă creditele este de 3-7 ani.

De asemenea, antreprenorii pot solicita, în continuare, credite Compact pentru procurarea sau construcția depozitelor frigorifice sau altor încăperi de păstrare, procesare, ambalare, precum și a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor activități, procurarea echipamentului pentru sortarea, spălarea, ambalarea, prelucrarea fructelor, legumelor și strugurilor, procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6 și a semiremorcilor termo, frigo, refrigeratoarelor etc.

Creditele sunt destinate producătorilor agricoli și agenţilor economici din domeniul agro-alimentar, cum sunt gospodăriile ţărăneşti, antreprenorii agricoli individuali, întreprinderile micro, mici și medii de producere, procesare, comercializare a produselor agricole, asociaţiile de fermieri, cooperativele de afaceri, parteneriate etc. Aceştia trebuie să fie înregistraţi conform legislaţiei în vigoare, să activeze cu formă de proprietate privată. Afacerile, care urmează a fi creditate în cadrul Programului Compact, trebuie să fie localizate în limitele administrative ale următoarelor raioane: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hîncești, Leova, Cantemir, Cahul, Telenești, Călărași, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, UTA Găgăuzia și localitățile extra-urbane ale municipiul Chișinău.

Procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului Compact este eliberată de TVA și taxele vamale.

Programul de credite Compact are o valoare de 12 milioane USD și a fost lansat în toamna anului 2011. Pînă în prezent au fost debursate 26 de credite în sumă totală ce depășește 4,7 milioane USD. Dintre acestea, 21 de credite în sumă totală de cca 3,7 mil. USD (77,6%) au fost acordate pentru construcția, reabilitarea, sau reutilarea depozitelor frigorifice pentru fructe/legume cu capacitate totală de cca 18,7 mii de tone.

Activitatea de creditare pentru infrastructura post-recoltare este  una din cele patru activități complexe ale proiectului Tranziţia la agricultura performantă din cadrul Programului Compact, care își propune în perioada 2010-2015 să contribuie la eradicarea sărăciei în Moldova prin reabilitarea infrastructurii drumurilor și facilitarea tranziției la agricultura performantă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus