Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2014

Moldova este interesată de creșterea investițiilor turcești

Moldova este interesată de creșterea investițiilor turcești

Premierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Vămilor din Turcia, Hayati Yazici. Oficialii au discutat despre colaborarea politică și economică bilaterală, precum și despre perspectivele valorificării potențialului comercial-economic, în contextul desfășurării, la data de 5 februarie, a Comisiei mixte interguvernamentale de profil. La întrevedere a participat și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Premierul a menționat că intrarea în vigoare a Acordurilor de comerț liber cu Uniunea Europeană și cu Turcia va spori considerabil creșterea economică a Republicii Moldova. De asemenea, Iurie Leancă s-a referit la perspectivele de abolire a regimului de vize dintre cele două țări. S-a discutat despre proiecte comune ce vizează autonomia găgăuză, inclusiv deschiderea unui centru de studiere a turcologiei, la Comrat. Iurie Leancă a relansat invitația către omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan, de a efectua o vizită în țara noastră.

S-a discutat și despre oportunitatea organizării, la Chișinău, a unui Forum investițional cu participarea agenților economici turci. „Avem mai multe întreprinderi cu capital turcesc în Republica Moldova. Acestea sunt o dovadă a succesului unei investiții în economia Moldovei”, a mai spus Premierul.

La rândul său, ministrul Economiei și Vămilor a menționat că Turcia susține plenar alegerea europeană a Republicii Moldova și va acorda sprijinul necesar pentru consolidarea acestui vector.

Turcia încheie clasamentul primilor 10 investitori în Republica Moldova. Potrivit datelor Camerei de Licenţiere, în Republica Moldova funcţionează 977 de întreprinderi cu capital turcesc. Investițiile sunt de circa 22 de milioane de dolari sau 3% din volumul total al capitalului străin. Volumul schimburilor comerciale moldo-turce a constituit, în primele nouă luni ale anului trecut, 462 de milioane de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus